Hamburgerbrød slik de burde være
Jeg har tidligere kommet med et aldri så lite hjertesukk over hvor dårlige norske hamburgerbrød er. De man får kjøpt i butikken er som regel tørre og går fullstendig i oppløsning før man har kommet halvveis gjennom burgeren, mens de man ofte får servert ute på restaurant er tunge briochebrød som stjeler all oppmerksomhet (og viktig plass i magen) fra kjøttet.
For noen måneder siden kom jeg over en herlig bolleoppskrift på bakebloggen Det søte liv. Som småbarnsfar måtte jo denne testes, og det første jeg tenkte da jeg smakte bollene var at dette vil jo bli gode hamburgerbrød, dog med litt småjusteringer.
Disse brødene inneholder en god del smør, og er luftige, myke og suger til seg kjøttsaften fra hamburgeren uten å gå i oppløsning. Men det som gjør at de blir saftige og gode er potet. Ja, du leste riktig. Disse brødene lages med en del most potet som gir den helt riktige teksturen. De går også fint å fryse.
Melmengden er et utgangspunkt. Det kan godt være at du må justere litt.
Du trenger:
1,5 kg siktet hvetemel
300 gr smør
300 gr kokt potet, most veldig fint
1 liter H-melk
100 gr fersk gjær
10 gr salt
5 gr sukker
Varm opp melken og smelt smøret i melken. Når melken holder ca. 37 grader, har du i gjæren og løser den opp i melken.
Ha det tørre i en stor bakebolle, eller maskin (da kan det være lurt å dele oppskriften i to eller tre og ta det i omganger). Lag en grop i melet og hell væsken i. Ha i den finmoste poteten. Bland godt sammen og elt til du har en smidig deig. Deigen skal ikke være klissete, så det kan være at du må justere med litt mer mel.
Del deigen i to, og rull en lang pølse. Del hver pølse i passende emner, litt mindre enn en tennisball. Legg de på en bakeplate med bakepapir. Dekk med kjøkkenhåndkle og la heve i ca. en time.
Skru ovnen på 220 grader (200 grader dersom du bruker varmluft). Du kan eventuelt pensle med egg. Stek brødene i ca. åtte minutter. Pass på at de ikke blir svidde.
Avkjøl på rist.
Skjær opp brødene på midten, men ikke skjær helt gjennom. Legg på burger og evt. saus (les: ketchup) og server. Disse er også perfekte til pulled pork. Snadder!
Lagde disse. Men jeg brukte ca 1/3 sammalt hvete fin, trenger litt mindre veske da.
Ble optimalt. Tålte også frysing og tining godt.
Hei!
Så hyggelig å høre at du ble fornøyd. Det med sammalt fint hvetemel er lurt tenkt. Det skal jeg prøve selv!
Prøvde denne oppskrifta, men blei fiasko for meg, og er usikker på kor det gikk galt.
Dei heva ikkje i det heile tatt, og etter 20min i ovnen var dei fortsatt blaute😅
Passa på å ha akkurat 37gr når eg løyste opp gjæra, og var aldri over.
Noke idè om kor eg kan ha faila?