Hjemmelaget pastrami av andebryst
Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen har sponsede linker og innhold.
Pastrami er klassisk fyll i amerikanske sandwicher. Og det finnes vel ikke noen annen sandwich som er så knyttet til New York som en pastrami-sandwich. Den mest kjente får du på berømte Katz’s Deli.
Pastrami er kjøtt, som regel oksebrisket, som er lagt i lake, krydret og så varmrøkt før den skjæres i skiver, legges på en skive «rye», rugbrød, og får selskap av coleslaw, sennep, sylteagurk, sveisterost og en del andre ting.
Pastrami skal ha kommet med jødiske immigranter fra Romania, der det het pastrame og tradisjonelt ble laget med gåsebryst. Da de kom til New York, begynte de å lage pastrame av oksrbryst i stedet. Og pastrami tror man er en etterligning i talemåte av salami for at det skulle selge bedre. Den første sandwich-sjappa som serverte pastrami-sandwicher skal ha gjort det på 1870-tallet i nettopp New York.
Denne varianter, der andebryst (og jeg elsker jo andebryst) tar over rollen, er sterkt inspirert av karene i DuckChar, som jobber med å få amerikanere til å forstå hvor godt andebryst faktisk er. Denne oppskriften tar noen dager, men det er absolutt verdt ventetiden!
du trenger
2 andebryst
Lake:
2 l vann + 2 l isvann
150 gr salt
125 gr brunt sukker
2 ss tørket fennikelfrø, hele
2 ss hele svarte pepperkorn
1 ss paprikapulver
1 ss tørket rosmarin
1 ss korianderfrø, hele
1 ss tørkede chiliflak
Krydder før røyking:
Traeger Big Game-rub
evt finhakket koriander eller løpestikke
Ha to liter vann i en stor kjele. Kok opp med sukker, salt og de andre krydderne. Kok til salt og sukker er løst opp. Ha i to liter isvann og la blandingen bli helt kald. Hell over i en dertil egnet lufttett beholder og legg andebrystene i. Sett i kjøleskapet og la de stå der i 4-6 dager.
Etter 4-6 dager kan du ta ut andebrystene. Skyll dem godt og tørk. Smør dem lett med litt nøytral olje. Ha på et lag Traeger Big Game-rub og Fin & Feather-rub.
Still inn grillen på 105 grader. Legg andebrystene på og røyk dem til de får en kjernetemperatur på 65 grader.
Ta andebrystene av grillen og la hvile til du skal lage sandwicher. I mellomtiden kan du lage pepperotkrem:
Pepperrotkrem
1-2 ss revet pepperot (bruk gjerne den på tube)
2 ss majones
1 ss kremost nøytral
1-2 tsk dijonsennep
et par dråper sitron
Ha alt i en bolle og bland godt. La pepperrotkremen stå litt slik at smakene får utvikle seg.
For å lage pastrami-sandwicher:
Skjær litt tynne skiver av godt, mørkt dansk rugbrød. Smør med pepperrotkrem på to skiver. Ha på litt god salat, som babyleaves eller crispi-salat. Legg skiver av pastrami på. Topp med tynne skiver rødløk og syltet agurk. Legg den siste skiven på toppen.