Hvalsnadder

Hvalsnadder

Jeg husker fortsatt med gru hvalgrytene jeg fikk servert som liten. Tørre, seige kjøttstykker som smakte tran. All verdens fløtesaus kunne ikke få meg til å spise det. Heldigvis har frysemetodene endret seg, slik at det hvalkjøttet vi får kjøpt nå, er helt annerledes.

Moderne hvalkjøtt, om en kan kalle det det, er mørt og har en dyp kjøttsmak, med sterke jern- og lærtoner. Det er rett og slett en fantastisk råvare som flere bør spise mer av.

20161027_171756

Jeg fikk tak i litt hvalkjøtt for litt siden, og ville prøve å røyke det på Traeger-grillen. Ettersom det var første gang med hval på grillen, valgte jeg å ta det litt forsiktig. Neste gang blir det nok noe mer røyketid før jeg tar kjøttet av. Hvalkjøtt er nemlig svært tett og trenger derfor en del mer tid for at røyken virkelig skal trenge inn. Men dette er uansett snadder!

Du trenger

ca 500 gr hvalkjøtt

Salt og pepper

Gni kjøttet godt inn med salt og pepper. La det gjerne ligge noen timer.

Sett opp grillen til svak varme, eller still den inn på «smoke». Har du kulegrill kan det være lurt å bruke røykerør fra Ama-z-en eller lignende. Jeg brukte hickory-pellets denne gangen, men eik kan nok gi enda bedre smak.

Røyk kjøttet i minst tre timer (slik jeg gjorde). I ettertid ser jeg at fem-seks timer, om ikke enda mer, nok ville gitt enda bedre resultat.

La kjøttet hvile, og skjær det i tynne skiver. Dette er en flott forrett eller litt annerledes fingermat. Server kjøttet med noe som bryter med den kraftige smaken, som syltet ingefær som under, syltet rødløk, eller med en bjørnebær- og chilimarmelade.

Røkt hval og sylta ingefær
Røkt hval og syltet ingefær

pitmaster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.