Ikke vær en idiot – unngå skogbrann!

Ikke vær en idiot – unngå skogbrann!

Sommeren 2018 har vært usedvanlig varm og tørr. Resultatet er flere hundre skogbranner over store deler av Sør-Norge. Lokale brannvesen rundt om har gått ut og advart mot åpen ild ute. Enkelte steder er det til og med nedlagt grillforbud i visse perioder.

Og det er en bra ting.

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker å lage mat utendørs med ild i ulike former. For det er noe spesielt å kunne stå der ved grillen og lage mat. Og det er noe helt eget med å lage bål, lage bålkaffe, grille pølser eller fisken du fanget tidligere på kvelden.

Illustrasjonsfoto: Bålkos er hyggelig, men skogbrann er ikke morsomt. Ikke fyr opp bål i skogen!
Illustrasjonsfoto: Bålkos er hyggelig, men skogbrann er ikke morsomt. Ikke fyr opp bål i skogen!

Denne gleden spiller liten rolle om det blir skogbrann. Og særlig om du er årsaken til brannen. En ting er de materielle skadene. Store skogsområder som brenner opp, skader på hytter, hus og beiteområder. Leveområder for dyr og planter. Har du opptrådt uaktsomt, kan du holdes ansvarlig for skadene som oppstår som følge av det du har gjort. Som å sende opp fyrverkeri. Midt på sommeren. I en tørkeperiode.

Det er nå så tørt i skogen og andre steder at det er ren skjær idioti å fyre opp et bål. Det skal så utrolig lite til før det tar fyr. Du tenker kanskje at du har kontroll. Men en gressbrann kan starte og spre seg raskere enn du tror. Og en gressbrann kan fort bli til en skogbrann som vil ta dager å slukke.

Husk også på at glør kan ligge og ulme lenge før ilden blusser opp.

Skal du grille hjemme er oppfordringen klar:

Ha vannslangen klar i tilfelle noe skulle skje

Ha flere bøtter vann stående i beredskap

Følg med på sosiale medier for å se hva som gjelder der du bor. I Drammen har brannvesenet på Facebook gått ut med informasjon om skogbrannfaren på en rekke ulike språk. Det er kjempebra!

Gleden ved å grille kan fort få en dårlig bismak om du er årsaken til en skogbrann.

pitmaster