Karamellisert løk

Karamellisert løk

Pellets ble levert av BBQ Shop

Karamellisert løk dukker stadig oftere opp på toppen av hamburgere og fancy pølser servert på hippe steder. Et langt skritt fra den stekte løken jeg husker fra barndommen min, der den lå ved siden av en seibiff eller da vi skulle kose oss med biff og bearnaisesaus.

Den vanlige gule løken er en nydelig råvare. Den er billig, gir fantastisk smak til kraft, supper, sauser, ja, det meste. Rå er den ganske skarp og kan fort dominere om det er for mye av den. Stekes den derimot blir den myk, søt og mild i smaken. Men den trenger tid, lav varme og kjærlighet for å klare forvandlingen fra noe som får tårene til å renne til å bli noe søtt og godt.

Det er flere oppskrifter som inneholder hvitt eller brunt sukker for å fremskynde karamelliseringen av løken. Det er ikke nødvendig. Jeg bruker kun salt og eddik som smakstilsetning. Eddiken bidrar til at løken blir litt søtere (ja, det høres utrolig ut, men jeg lover at det funker). Eddiken bidrar også til å fremheve løkens umamismak.

Denne versjonen får også deilig røyksmak fra eplepellets.

Du trenger:

1,5 kilo gul løk

ca 0,5 dl eddik

3-4 ss olje

1 tsk salt

Rens løken og skjær den i litt grove skiver, såvidt under en halv centimeter. Legg dem i en foliebakk eller annen ildfast form. Hell over olje og eddik, og bland godt slik at all løken er godt dekket. Strø over saltet og bland godt.

Sett formen med løken på Traeger’n eller grillen, som holder 120 grader. Her skal den stå i ca ti til 12 timer. Rør et par ganger, slik at løken ikke brenner seg fast i bunnen. Dekk formen med aluminiumsfolie når det har gått fem-seks timer. Dette bidrar til at løken ikke tørker helt ut under grillingen.

Server på pulled pork, hamburgere, pølser, biff, eller rett og slett i en sandwich.

Coleslaw, pulled pork, karamellisert løk, Carolina mustard sauce. Himmelen som en sandwich.

pitmaster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.