Honningglasert laks med tomat, vårløk og aubergine
Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen inneholder sponsede linker.
Laks er en meget anvendelig råvare. Du kan dampe den, posjere den, steke den, bake den. Aller best blir den på grillen (selvsagt). Og ikke bare er den god, den er sunn også.
Laks har en temmelig mild smak, i alle fall oppdrettslaksen. Og kjøttet er ikke så «fiskete» som en del annen fisk, noe som gjør at mange barn liker laks til middag.
I denne oppskriften får laksen følge av diverse grønnsaker. Lett svidd vårløk gir en flott kontrast til den milde fisken. Auberginen, som smaker lite i utgangspunktet, tar til seg salt og røyk. Og når den grilles på denne måten, relativt høy varme, blir den deilig sprø. De grillede tomatene gir litt sødme, syre og runder av det hele.
Honningglazen «Søt og Hissig» fra Drit Forbanna, sammen med Fin & Feather-rub fra Treager, løfter fisken til nye nivåer. Litt søt, men med dybde og varme.
Du trenger:
ca 500 gr laks (jeg fant en bit Salma på salg, men det er ikke nødvendig)
Traeger Fin and Feather-rub
«Søt og Hissig», honningglaze fra Drit Forbanna
1 tomat per person
4 vårløk per person
1 stor aubergine
Del auberginen på langs. Legg skivene på en tallerken og salt dem lett. La dem ligge med salt i ca 10 minutter.
Rens vårløken, skjær av den øverste og nederste biten, og legg til side. Del tomatene i to.
Fyr opp grillen til ca 200 grader. Legg tomatene på grillen med snittflaten ned. Legg vårløken på indirekte varme, og gjør det samme med tomatene.
Snu auberginen når den begynner på bli mørk på den ene siden. Ta vårløken når den begynner å bli litt svidd i kantene. Gjør det samme med auberginen.
Del laksen i porsjonsstykker. Det gjør du ved p først dele stykket i to, så deler du de to halvdelene i to igjen. Krydre laksen med Traeger Feather and Fin-rub. Smør litt nøytral olje på undersiden. Dermed vil ikke laksen sitte fast i grillrista når den er ferdig.
Øk temperaturen til 250 grader. Legg laksen på. Har du direkte varme, kan du gjerne bruke det. Men pass på, den kan fort bli overstekt. Kjernetemperaturen skal være rundt 48 grader. Bruk en silikonpensel og ha litt av honningglazen på. Varmen fra laksen vil gjøre at den «setter» seg på fisken.
Bruker du en Traeger behøver du ikke å snu laksen.
Legg en fiskebit, vårløk, to halve tomater og litt aubergine på hver tallerken. Server gjerne med en coleslaw også.