Slik griller du perfekt kalkun med tilbehør

Slik griller du perfekt kalkun med tilbehør

For de fleste nordmenn er kalkun nyttårsmat. I USA er fuglen uløselig knyttet til Thanksgiving, eller høsttakkefest. Jeg viser deg hvordan du lager perfekt kalkun på grillen.

Pellets og grillutstyr ble levert av Traeger Norge og BBQ Shop.

Thanksgiving er stort for amerikanerne. Og kalkunen de serverer skal gjerne være enda større, gjerne 10-12 kilo.

Thanksgiving og kalkun er uløselig knyttet sammen

Selv om det vi ser på TV og film av denne amerikanske høytiden kan virke overdrevent, er det ofte ikke så langt fra sannheten. For en amerikansk Thanksgiving-middag er overdådig. Ikke bare er det en gigantisk kalkun på bordet, det er også mengder av tilbehør. Det er gjerne potetmos, søtpotetmos (toppet med marshmellows i midtvesten), det er selvsagt stuffing, glaserte gulrøtter, rosenkål, ja, det meste du kan tenke deg.

før du begynner

Å lage kalkun i Norge krever litt planlegging. For de fleste av oss er det frosne kalkuner som gjelder. En frossen kalkun krever gjerne to eller tre døgn i kjøleskapet for å tine. Har du ikke tid til å vente så lenge, kan du legge fuglen i kaldt vann. Da tiner den, for det meste, i løpet av et døgn.

I denne oppskriften skal kalkunen også ligge i lake. Men ikke mer enn 12 timer.

Du bør beregne ca en halvtime per kilo ved 175 grader. Skal du lage tilbehøret på grillen, og det skal du jo selvsagt, må du også planlegge for det.

du trenger

1 kalkun 5-6 kg

2 dl salt

2 dl sukker

Rub (jeg brukte Traeger Fin & Feather og Big Game-rub)

Tin kalkunen. Ta ut posen med kråsen og innmat. Spar på den. Det blir nydelig kraft.

Kok opp 3 liter vann. Rør inn sukker og salt til det er helt løst opp. Ha i to spiseskjeer Traeger Big Game-rub. La vannet kjøle seg helt ned. Du kan også helle på et par lier isvann, eller ha i en haug med isbiter.

Ha gjerne litt appelsin og andre godsaker i laken

Legg kalkunen med brystet ned i en dertil egnet beholder. Hell over laken. Fyll opp med rent, kaldt vann til hele fuglen er dekket.  Ha gjerne i litt oppskåret appelsin, rosmarin og andre godsaker. La den stå kjølig i 12 timer.

Ta kalkunen ut av laken og tørk den godt med kjøkkenpapir. Legg den med brystet ned på en stødig flate. Bruk en fjærfesaks eller kniv og skjær ut ryggbeinet. Det kalles spatchcocking på engelsk, og gir en jevnere grilling. Dessuten sparer det deg fr et par timers matlaging. Du kan lese mer om teknikken her.

Ha godt med rub på kalkunen

Dryss godt med Traeger Fin & Feather-rub over fuglen. Deretter et lag med Traeger Big Game-rub.

Fyr opp grillen. Temperaturen skal være 175 grader, og kalkunen skal grilles på indirekte varme. Jeg bruker en Traeger Ironwood 885, som gir meg full kontroll på både grilltemperatur og kjernetemperatur.

Når grillen er klar, legger du kalkunen på, og setter inn et steketermometer i brystet. Når kjernetemperaturen er 75 grader, er den klar.

Duften av nygrillet kalkun er helt fantastisk

Når kalkunen er ferdig på grillen, tar du den av og lar den hvile i en times tid før du skjører ut brytet og deler det opp. Skjær av lårene og legg opp slik at gjestene selv kan velge om de ønsker kjøtt fra brystet eller lårene.

Mens kalkunen hviler etter varmespaet, kan du jo lage tilbehøret.

Skjær ut brystet på kalkunen før du skjærer det i skiver

Når kalkunen er ferdighvilt, skjærer du ut brystet og skjærer det i skiver. Skjær løs lårene og del dem opp, slik at gjestene kan velge hva slags kjøtt de vil ha.

sausage stuffing

Vi nordmenn dytter stuffingen inn i fuglen i den tro at det gir saftig kalkun. Det stemmer ikke. Du får mye bedre resultat når du lager det ved siden av.

250 gr rå italiensk pølse (chipolata)

5-6 skiver dagsgammel loff i terninger

4 dl kyllingkraft

Bland stuffingen godt

Klem innmaten ut av pølsene og stek den i en panne. Legg pølsefyllet i en ildfast form og ha oppi loffterningene. Hell over kyllingkraft, og pass på at loffbitene er får et lett dekke av kraften. Dryss over Traeger Fin & Feather-rub. Grill på 200 grader i tre kvarter til en time, til loffbitene er sprø og gylne på toppen. Hell på litt mer kraft om stuffingen blir tørr underveis.

Grillet rosenkål med bacon

1 pakke fersk rosenkål

200 gr bacon

Pepper

Olivenolje

Rens rosenkålen. Skjær bacon i biter. Legg bacon og rosenkål i en ildfast form. Ha over litt olivenolje. Dryss over ferskkvernet pepper. Bland godt.

PRO TIP: Bruk hjemmelaget bacon! Det er så mye bedre enn butikkjøpt.

Grill på 200 grader i tre kvarter til en time til rosenkålen og baconet er sprøtt.

Grillede potetskiver

1 kg poteter

Olivenolje

Rub, som f eks Missing Link Veggie Shake-rub

Stable potetene på høykant

Vask potetene godt. Skjær dem i tynne skiver og ha dem i en bolle. Hell over olivenolje og bland godt. Stable potetskivene på høykant i en ildfast form eller støpejernspanne. Dryss over rub og litt mer olivenolje.

Grill på 200 grader i ca 1 time til potetene er gylne, sprø på toppen og møre helt gjennom.

Cranberry sauce (tranebærsaus)

Cranberry sauce er et must til amerikansk Thanksgiving-kalkun. Tranebær, som de heter på norsk, er egentlig ganske sure. I USA er det vanlig å bruke hele tranebær, men dette kan være en utfordring her til lands. Men det er relativt enkelt å finne tranebærjuice. Bare sørg for at det er ren juice og ikke saft!

1 liter tranebærjuice

1 dl sukker

1 hel kanelstang

1 appelsin, del i biter

ca 100 gr smør

Ha juice, sukker, appelsin og kanel i en kjele. Sett den på grillen, gjerne sammen med kalkunen, og la den redusere til rundt en fjerdedel. Pisk inn smør i sausen helt til slutt.

Server ekte amerikansk Thanksgiving gjort på Traeger’n!

Så er det bare å skjære opp kalkunen, legge opp kjøtt og tilbehør, og servere.

pitmaster