Slik lager du confit på grillen

Slik lager du confit på grillen

Du har kanskje hørt om andeconfit, men er usikker på hva det er? Da har du kommet til rett sted. Confit er nemlig ikke vanskelig å lag selv, og grillen er faktisk helt perfekt til å confitere på!

Artikkelen er skrevet i samarbeid med BBQShop.no

Confit, uttales «kånnfi», er fransk og er opprinnelig en konserveringsmetode. I dag betyr det å koke noe i fett, olje eller sukkerlake på lav varme.

Når noe confiteres, kokes det over lang tid på lav temperatur, som for eksempel 90 grader (eller enda lavere). Det går an å confitere frukt, bær, kjøtt, fugl og fisk.

Selve kokingen, altså confiteringen, er ikke nok til å konservere. Ønsker du å konservere, må kjøttet, fuglen eller fisken saltes godt først, gjerne over flere dager, før det kokes sakte i fett eller olje.

Confitert høyrygg av kalv med linser på Café de la Poste à Cully i Sveits.

Salter du kjøttet og så confiterer det, kan det holde seg i uker, måneder, ja, selv år, om det oppbevares godt dekket av fettet i en lufttett beholder og i et mørkt, kjølig miljø.

Andeconfit, det vil si confiterte andelår er kanskje det som er mest kjent her til lands, men du kan confitere det meste, som kyllinglår, høyrygg og mye annet.

Dette er en prosess som kan ta flere dager. Heldigvis er det ikke så mye du behøver å gjøre, og når du først er kommet i mål, har du nydelig mat som tar kort tid å varme opp for den er jo allerede kokt.

I denne oppskriften har jeg brukt kyllinglår, men fremgangsmetoden er det samme enten det er andelår eller kyllinglår.

Du trenger:

Seks kyllinglår

1 liter olivenolje (ikke bruk jomfruolje, men heller ikke den aller billigste)

1 hel hvitløk, delt i fedd som er renses

Fersk rosmarin

Grovt havsalt

Rens kyllinglårene godt, og tørk dem av med kjøkkenpapir. Finn frem en beholder som er stor nok, gjerne en stor plastboks. Det går også fint å dele kyllinglårene mellom flere beholdere.

Legg kylliglårene, hvitløk og rosmarin i en beholder og dekk med salt

Strø et godt lag med salt i bunnen av beholderen. Legg kyllinglårene tett sammen oppi. Strø over hele hvitløksfedd og rosmarin. Dekk med grovt havsalt. Sett på et tett lokk og sett det hele i kjøleskapet.

La kyllingen ligge i saltet i minst 24 timer.  Men du kan med fordel la de ligge i opptil en uke.

Ta kyllinglårene ut av saltet, tørk av saltet, og skyll dem med kaldt vann. Tørk dem godt så de er helt tørre.

Kok kyllinglårene i olje på lav varme

Legg kyllinglårene i en stor  gryte. Her kan det lønne seg å stappe dem så tett sammen som du klarer. Dekk kyllinglårene med olivenolje eller kyllingfett om du har det. Husk at lårene skal være helt dekket. Ha gjerne i noen fedd hvitløk og rosmarin om du ønsker mer smak.

Fyr opp grillen til 90 grader. Jeg bruker en Traeger Ironwood 885 som gir meg full kontroll på grilltemperaturen. Den har også et innebygget termometer slik at jeg kan følge med på kjernetemperaturen på kjøttet.

Kylllinglårene er klare når de har en kjernetemperatur på rundt 80 grader

La lårene kose seg i oljen eller fettet til de når en kjernetemperatur på 80 grader.  Ta gryta av grillen og la den avkjøle seg til romstemperatur. Ta lårene ut av gryta og sil av oljen slik at du får vekk det verste av biter og ting. Ta vare på oljen.

Confitert kyllinglår med stekte poteter

Nå kan du selvsagt slenge et lår eller to på grillen og brune dem raskt for å kvalitetssikre det du har gjort.

Legg lårene i en tett beholder, hell over confiteringsoljen eller fettet. Pass på at lårene er fullstendig dekket. Sett det hele et mørkt og kjølig sted, som kjøleskapet eller en kald kjeller. Så er det bare å ta de ut, brune dem raskt på grillen og kose seg med de saftigste kyllinglårene noensinne!

pitmaster