Herlige brownies på grillen
Et godt måltid krever en god dessert. Og et godt grillmåltid fortjener en god dessert fra grillen. Hva passer vel bedre enn noen herlige brownies?
Artikkelen er skrevet i samarbeid med BBQShop.no
Med mindre du har bodd under en stein de siste 20-30 årene, vet du godt hva en brownie er. Disse herlige, søte, seige, litt understekte sjokoladekakebitene vår amerikanske venner har bakt en god stund.
En god brownie skal være søt, litt seig, smake masse av sjokolade, og den må for all del ikke være tørr. Dette er en av de kakene der det er bedre å understeke enn steke litt for lenge. Jeg har ikke all på hvor mange tørre og kjedelige brownies jeg har fått servert her til lands.
Det er nemlig noe eget ved brownies. Den norske langpannekaka får ha meg unnskyldt. Likeså den svenske kladdkakan, som kan minne mye om en brownie. En god brownie står på sine egne føtter. Uten krem. Uten is. Og uten å drysses ned med melis.
Denne versjonen skiller seg nok litt fra den tradisjonelle brownien. Denne blir nesten en blanding av sukkerbrød med sjokolade, og sjokoladekakerøre. Ikke bli redd når røren heer seg veldig på grillen (eller i ovnen). Den vil dette ned igjen, og skorpen på toppen gir en fantastisk deilig crunch som står i flott kontrast til det seige, søte interiøret.
Du trenger
6 egg
3 dl hvitt sukker
1,5 dl brunt sukker
200 gr smør
150 gr mørk kokesjokolade
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
2 dl siktet hvetemel
1/2 kopp kaffe
Knekk opp sjokoladen og smelt sjokolade og smør sammen i et vannbad. Ikke la den bli for varm, ellers kan den bli kornete. Løs opp det brune sukkeret i sjokoladen sammen med kaffen og saltet.
I mellomtiden har du eggene og det hvite sukkeret i en bolle og pisker til eggedosis. Har du en kjøkkenmaskin bruker du den. Pisk eggedosisen i rundt fem minutter mer enn du tror er nødvendig.
Bland inn sjokoladen i eggedosisen. Bruk en slikkepott og vend den inn. Sikt alt det tørre i blandingen og vend forsiktig inn til den er godt blandet.
Smør en form på 25×35 cm og kle den med bakepapir. Hell røren oppi og stryk den utover.
Fyr opp grillen til 160 grader. Min Traeger Ironwood 885 bruker mer en gjerne når jeg baker også. Bak kaken til den er nesten ferdig. Det vil si at den er fast i midten. Det kan ta 30-50 minutter så det kan lønne seg å følge med.
Avkjøl kaken og skjær den i biter før servering.
Skal du servere på skikkelig amerikansk vis, holder det med et glass kald melk. Men den tar jo ikke skade av litt is eller krem, selv om den er best alene.