Makin’ bacon

Makin’ bacon

Bacon er digg. Salt, fett og sprøtt. Det er få ting som ikke blir bedre med bacon. Hamburgere, sandwicher, salater, kyllingfilet, svinefilet, fisk, pasta. Sleng noen biter i gryta når du lager en god høstmiddag. Og selvsagt sammen med egg til frokost.

Jeg har hatt lyst til å lage eget bacon lenge. Dessverre har ikke kullgrillen vært optimal til det, på grunn av manglende temperaturkontroll. Det har endret seg med Traeger’en. Så da var det bare å skaffe seg litt egnet kjøtt.

Jeg kjøpte 2,5 kg tynnribbe i Sverige. Jeg spurte mannen bak disken pent om han kunne ta av beina, og det sa han ja til, så lenge jeg skulle ha dem med. Og det skulle jeg selvsagt. Da har man jo ypperlige spareribs!

Vel hjemme skar jeg av skinnet. Det kommer ikke til å bli sprøtt, og er ikke noe særlig godt. Dette kan du jo bruke til hjemmelaget fleskesvor eller som bindemiddel til pølser.

Ja, jeg vet, jeg må bli bedre på dette. Bruk en sylskarp kniv til dette, gjerne en skarp fileteringskniv, og vær tålmodig. Bruk litt tid på det, så unngå du å skjære ned i kjøttet slik jeg gjorde.

Neste trinn er å salte kjøttet godt med grovsalt. Jeg la kjøttet på plastfolie i en ovnspanne, slik at det blir mindre søl. Et tips er å bruke en 70/30-blanding av salt og sukker. Her kan du jo også bruke ulike krydder og andre ting for å sette smak.

Deretter pakker du kjøttet godt inn i folie, og legger det i kjøleskapet. Snu kjøttet en gang i døgnet.

Mange av oppskriftene jeg har sett sier at du skal la det ligge slik i sju dager, men det synes jeg virker litt lenge. Jeg vil at kjøttet skal være salt, men ikke for salt. Derfor lot jeg det ligge i to døgn.

Skyll kjøttet godt med rennende vann og tørk det.

Fyr opp grillen til en temperatur på ca 80 grader. Bruk røykflis eller trebiter. Jeg brukte eplepellets. Legg kjøttet på indirekte varme og la det få en kjernetemperatur på 65 grader. Det vil ta ca seks timer.

Ta kjøttet av grillen, og la det få romtemperatur. Deretter kan du dele det i to før du skjærer det opp.

Startvekt med bein og skinn var som sagt 2,5 kg. Sluttresultatet ble 1,7 kg rent bacon som nå er skåret i skiver og terninger og biter.

PRO TIP: Legg kjøttet en time eller to i fryseren før du skjærer det opp. Da er det lettere å få fine skiver.

 

pitmaster

4 kommentarer til «Makin’ bacon»

    1. Jeg har lyst til å si ja, men dessverre ikke. Røyk er en viktig del av å lage bacon. Men dersom du har en kullgrill eller gassgrill kan du kjøpe en amazen-tube og røyke baconet på grillen med den. De fås på bl BBQshop.no

  1. Wow. Spennende, jeg skal foreslå dette for kokken her hjemme for jeg er enig … å lage ting selv fra bunnen av er mer gøy og ja – da vet du hva du får i deg av alt!

    Du er flink! Digger dette innlegget like mye som jeg digger egg og bacon 🙂 nam!

    1. Takk takk.
      Hjemmelaget bacon er helt fantastisk, og så mye bedre enn det en finner i butikken. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.