Ny vri på fredagstacoen

Ny vri på fredagstacoen

Taco er den store fredagsfavoritten blant nordmenn. Visstnok spiser rundt en tredel av oss taco på fredager. Den fornorskede texmex tacoen er imidlertid en heller trist og smakløs affære.

I Mexico er taco noe helt annet. Og en variant, om man kan kalle det det, er carnitas. Dette er svinenakke som er confitert, det vil si kokt i fett akkurat som man gjør med andelår i Frankrike. Etter flerfoldige timer, rives kjøttet i biter som til pulled pork, før det stekes med smult for å bli sprøtt. Dette høres jo voldsomt ut. Godt, men voldsomt.

Jeg har laget en egen variant, med svineknoke og eplesalsa, som vil løfte fredagstacoen din til nye høyder. Svineknoker inneholder mye bindevev og en del fett som bidrar til at kjøttet blir saftig og smakfullt. Det fete kjøttet får følge av en frisk eplesalsa som gjør at smaksløkene vil danse av glede.

Til fire pers:

2 svineknoker (usaltet og urøkt)

Salt, pepper, anchochili, chipotle

Eplejuice til spray

Ta av skinnet på svineknoken, eller rut det opp slik jeg har gjort. Hell kokende vann over skinnet. Tørk svineknokene godt, og gni de inn med salt, pepper, anchochili og chipotle.

Sett opp grillen til indirekte varme, og tenn opp. Temperaturen skal være rundt 120 grader.  Dersom du har kull- eller gassgrill kan du gjerne bruke litt røykspon eller vedbiter for å deilig røyksmak. Har du ikke grill, så er det bare å legge kjøttet i ovnen på 120 grader. Legg svineknokene på grillen og la de ligge der i fem-seks timer til kjøttet er mørt og faller av beina. Spray med eplejuice, eplesidereddik eller vann hver time.

Om du ikke skar av skinnet tidligere, ta det av nå. Riv kjøttet i biter som til pulled pork, og ha det i en ildfast form eller form som tåler høy varme på grillen. Sett kjøttet i stekeovnen med grillelementet på i ca ti minutter, evt. ha full fyr på grillen for at kjøttet skal bli sprøtt. Pass på for det kan svi seg fort.

Eplesalsa

2 syrlige epler (granny smith er utmerket)

1/2 rødløk

1 snackpaprika

1 fersk rød chili (eller hvor mange du selv ønsker)

En neve fersk koriander

Saften fra en lime

Salt

Skrell og finhakk eplene, løken, paprikaen og chili, bland i en bolle. Finhakk koriander og bland inn sammen med limesaft og salt. Smak til.

Legg kjøtt og salsa i varme tortillas og server med limebåter.

#taco #fredagstaco #grill #grilling #grillet #kullgrill #pelletsgrill #mexico #mexicansk #fredagsmiddag #fredagskos #tortilla #chili #carnitas

pitmaster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.