One big barbecue family

One big barbecue family

Da jeg så smått begynte å blogge om grilling og barbecue på bloggen «FyrogFlamme» for rundt tre år siden, slo det meg ikke at jeg kom til å være der jeg er i dag. Den gangen bare skrev jeg for meg selv (og litt anerkjennelse selvsagt).  Sakte, men sikkert, har dette lille prosjektet vokst. Nå har jeg en blogg på eget domene, Instagram-kontoen vokser stadig, og Facebook-siden får stadige drypp av nye følgere. Jeg forsøker meg også litt på Twitter, men det er fortsatt ikke det helt store for meg. Det siste halve året har jeg også begynt med litt podcasting.

sosiale medier og podcast

Gjennom sosiale medier, og gjennom å lytte til andre podcaster, har jeg fått kontakt med mennesker over hele verden. Andre nordmenn som deler lidenskapen jeg har når det kommer til barbecue. Svensker, dansker, tyskere, nederlendere, australiere, sør-afrikanere, new zealandere, og ikke minst, amerikanere.

Det som slår meg er den store generøsiteten som finnes i det voksende og stadig mer internasjonale barbecue-miljøet på internett. På Instagram og Facebook-grupper kommer det stadig støttende kommentarer som oppmuntrer nybegynnere og viderekommende. Det gis komplimenter. Det gis råd dersom man ber om det. Men det skal sies at rådene kan være noe sprikende. Det er vel som i mange andre miljøer der de som har holdt på en stund har sin måte å gjøre ting på, og det er like mange måter å gjøre ting på som det finnes mennesker.

Denne generøsiteten gjelder ikke bare råd og komplimenter i kommentarfeltene rundt omkring. Det gir seg også utslag i fysiske ting og utveksling på sosiale medier.

BBQ Shop

Det er ingen hemmelighet at jeg liker BBQ Shop i Asker. Ikke bare fordi de sponser denne bloggen, men fordi de menneskene som jobber der er utrolig hyggelige og hjelpsomme. Lene, Anne og Eskil er svært serviceinnstilte, generøse og gjør ikke bare det lille ekstra for kundene sine. Følg dem gjerne på Facebook.

behind the smoke – bbq war stories

Jeg har lenge fulgt den fantastiske podcasten Behind the Smoke, som tar for seg markedsføring og gründervirksomhet ut fra et barbecue-perspektiv. Vertene Shawn Walchef og Derek Marso driver henhodsvis barbecue-resturanten Cali Comfort BBQ og supermarkedet Valley Farm Market i San Diego Flordia. På podcasten snakker med gjester, øser av sin erfaring fra matbransjen og har det utrolig moro. Jeg har blitt kjent med dem gjennom sosiale medier, og har endt opp med å få tilsendt bok og en haug med klistremerker. Min beskjedne podcast trekkes også en del frem på Twitter-kontoen til Behind the Smoke. For er det noe disse karene vil, så er det at andre skal lykkes. Følg dem gjerne på Facebook.

best barbecue podcast

En annen fantastisk barbecue-podcast jeg har fulgt siden starten er The Best Barbecue podcast. Den heter så, ikke fordi de mener at de er den beste podcasten på området, men at de tar for seg den beste barbecuen. Yoni Levin og Stover Harger III spiser seg gjennom noe av den beste barbcuen i Texas. Begge holder til i Austin, så de har jo sånn sett et meget bra utgangspunkt. Igjen, jeg har blitt litt kjent med dem gjennom sosiale medier, og det har vært litt shoutouts frem og tilbake.

Er dette kuleste barbecue-skjorta eller hva? Karene var snille nok å sende meg denne, pluss litt klistremerker.

De har også sin egen emneknagg, eller hashtag om du vil, #meatman, på Instagram. Da de lanserte t-skjorter med emneknaggen ville jeg gjerne ha en, men ettersom de ble solgt via Amazon, og det var lagt noen begrensninger der, endte de opp med å sende meg en t-skjorte og litt annet. Følg dem gjerne på Facebook.

Disse ble sendt fra Kentucky

For en tid tilbake så jeg noen Traeger beer cozies på Instagram. Jeg kommenterte at jeg trengte slike, mest som en spøk. Han som hadde lagt ut bilde ba meg prompte om adressen min og sendte to sett. Det skal sies at han er en Traeger-forhandler i Kentucky, men igjen, utrolig hyggelig gjort.

Alt dette føyer seg inn sammen med de historiene man hører om de som konkurrerer innen barbecue i USA og andre steder. At man hjelper nykommere, ja, selv arge konkurrenter hjelper hverandre dersom det andre teamet mangler noe eller har problemer. «Yeah, you wanna beat’em, but you wanna beat’em on equal footing», som en sa. Og det er denne holdningen som mange har tatt med seg inn i sosiale medier. Man hjelper hverandre. Er du erfaren, løfter du frem nykommere. Du vil at folk skal lykkes.

Og det er det jeg vil med bloggen og med podcasten. Jeg vil at du skal lykkes med grillingen din. Jeg vil at du skal lykkes med barbecue. Og når det gjelder oppskriftene, som Aaron Franklin sa på en podcast for litt siden, «There are no secrets anymore», det finnes ingen hemmeligheter lenger.

pitmaster