Helgrillet and

Helgrillet and

Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen inneholder reklame.

Helgrillet and er fantastisk godt. Saftig kjøtt og nydelig sprøtt skinn. Hvordan går det an å ikke like and?

Vi nordmenn spiser ikke så mye and. Det er ikke så rart, ettersom and er litt dyrt her til lands. Likevel, dette er en råvare vi bør ha oftere på middagsbordet.

Den klassiske måten å tilberede (og servere) and på, er å helsteke den, og servere med appelsinsaus, stekte poteter og ulike grønnsaker. Ikke noe galt med det, for appelsinsaus og and går meget godt sammen. Du kan finne inspirasjon til andre sauser og krydderblandinger her. Men denne gangen skal jeg gi deg en litt annerledes måte å tilberede Donalds fetter og servere den som taco.

Taco? Javisst, helgrillet and er ypperlig i taco. Den milde viltsmaken på kjøttet går veldig godt sammen med en litt fruktig salsa, og er en helt topp avveksling fra svinekjøtt, storfe eller kylling som man ofte ser i norske tacoer. Vi skal dessuten ta ut ryggbeinet og flate den ut, såkalt spatchcock. Dette gir en jevnere grilling av denne nydelige fuglen. Dette er ikke vanskelig. Men det kan være litt knotete den første gangen du gjør det.

oppskrift og fremgangsmåte

Du trenger:

1 and, ca 2,5 kg

ca 10 gr salt

ca. 10 gr pepper

ca. 5 gr anchochilipulver

ca. 5 gr hvitløkspulver

Legg anda på en skjærefjøl. Fjern krås, lever og hjertet, og tørk anda godt
Legg anda på en skjærefjøl. Fjern krås, lever og hjertet, og tørk anda godt

Fjern krås, lever og hjerte fra anda. Disse ligger som regel i en plastpose inne i fuglen. Tørk anda godt med kjøkkenpapir.

Bruk en skarp kniv og skjær vekk overflødig skinn og fett
Bruk en skarp kniv og skjær vekk overflødig skinn og fett

Bruk en skarp kniv og skjær vekk nakkeskinnet  og skinnet ved siden av lårene.

Legg anda stødig, og hent frem en beinsaks eller passende kniv
Legg anda stødig, og hent frem en beinsaks eller passende kniv
Klipp eller skjær ut ryggbeinet, slik som jeg har markert her
Klipp eller skjær ut ryggbeinet, slik som jeg har markert her

Legg anda med brystet ned. Bruk en beinsaks eller skarp, solid kjøkkenkniv og skjær ut ryggbeinet. Ta vare på dette til seinere for å lage kraft. Brett ut anda slik at den ser ut som noe fra Alien-filmene.

Når ryggebeinet er tatt ut, bretter du anda ut, slik at du får noe som ligner "facehugger" fra Alien-filmene.
Når ryggebeinet er tatt ut, bretter du anda ut, slik at du får noe som ligner «facehugger» fra Alien-filmene.

Tørk anda på nytt, og pass på at det ikke er noen beinrester rundt omkring. Det er ikke noe godt å få i munnen.

Bruk en skarp kniv og prikk skinnet. Dette gjør at fettet slipper lettere ut og er med å gi skikkelig sprøtt skinn
Bruk en skarp kniv og prikk skinnet. Dette gjør at fettet slipper lettere ut og er med på å gi skikkelig sprøtt skinn

Lag noen snitt i skinnet der lårene er festet. Prikk resten av skinnet med en skarp kniv. Pass på at du ikke går ned i kjøttet. Disse snittene gjør at fettet lettere kommer ut mens vi griller anda, og skinnet blir sprøtt.

Gni anda godt inn med salt og ønsket krydderblanding. Her har jeg brukt "The Harvest" fra Wild Fire Foods, som gir en fantastisk smak.
Gni anda godt inn med salt og ønsket krydderblanding. Her har jeg brukt «The Harvest» fra Wild Fire Foods, som gir en fantastisk smak.

Gni anda godt inn med salt og pepper. Dryss over resten av krydderne.

Fyr opp Traeger’n, eller grillen. Vil du ha litt ekstra røyksmak, begynner du på 125 grader. Om ikke, sikt deg inn på rundt 180 grader.

La anda kose seg på 125 grader i én time. Ta den av grillen, og øk temperaturen til 180 grader. Grill anda i ca 2-2,5 timer, til lårene er i ferd med å løsne.

Legg en bolle eller fat under anda når du skal grille den. Her fanger du opp fetet som ellers kan være litt vanskelig å fange opp, og som kan føre til fettbrann. Dessuten er andefett gull å ha til matlaging.
Legg en bolle eller fat under anda når du skal grille den. Her fanger du opp fettet som ellers kan være litt vanskelig å tørke opp, og som kan føre til fettbrann. Dessuten er andefett gull å ha til matlaging.

PRO TIP: Legg en form eller noe lignende under anda slik at du fanger opp fettet. Det ene er at dette kan føre til fettbrann, og det er ikke noe særlig. Dessuten kan fettet være ganske så kjedelig å rense opp i etterpå, for and avgir mye fett under steking. For det tredje er andefett er gull når du skal lage poteter, steke egg, ja det meste egentlig.

Helgrilelt and med sprøtt skinn. Nå skal den få hvile litt.
Helgrillet and med sprøtt skinn. Nå skal den få hvile litt.

Når kjøttet er mørt, og skinnet sprøtt, tar du anda av grillen. La den hvile i ca. 20 minutter.

Ta av skinnet og skjær det i strimler. Plukk av kjøttet og kutt det i passende biter.
Ta av skinnet og skjær det i strimler. Plukk av kjøttet og kutt det i passende biter.

Ta av skinnet og legg det til side. Så kan du begynne å rive kjøttet av beina. Pass på å få med deg så mye som mulig. Større biter kan du rive litt finere, eller hakke litt opp med kniven. Ha i en egen skål. Ta skinnet og skjær dette i tynne strimler og ha i en skål.

Mens anda hviler kan du jo lage en deilig mangosalsa.

Mangosalsa

1 moden mango

1-2 ferske jalapeno-chili (dette bestemmer du selv)

1 mellomstor rødløk

1 neve finhakket fersk koriander

Saften fra en lime

Salt og pepper

Rens og del mangoen. Finhakk fruktkjøttet. Finhakk chili, rødløk og koriander. Ha alt i en bolle sammen med salt og pepper. Press lime over, bland godt sammen og la den stå litt for at smakene skal utvikle seg. Skjær gjerne opp litt tomater og avocado også som du kan ha på.

Varm små tortillas i henhold til pakken (Gisp, ja, bruk gjerne ferdige tortillas, eller lag dem selv. Jeg dømmer ingen).

Ha litt andekjøtt i en tortilla, en teskje eller to med mangosalsaen, og topp med litt sprøtt andeskinn og syltet rødløk. Ha gjerne litt av Wild Fire Foods’ habanero/mango hot sauce på også. Den gir en fantastisk flott snert på tacoen!

Fredagstaco to the max! Legg andekjøtt og -skinn på små tortillas, sammen med litt mangosalsa. Topp gjerne med litt Wild Fire Food "Habanero/mango hot sauce.
Fredagstaco to the max! Legg andekjøtt og -skinn på små tortillas, sammen med litt mangosalsa. Topp gjerne med litt Wild Fire Food «Habanero/mango hot sauce.

pitmaster