Flygende kulinariske klovnerier

Flygende kulinariske klovnerier

Det er noen flygende kulinariske sirkusartister som flagrer over det ganske digitale land. Smilende og leende kommer de med velmente tips, og viser hvordan Ola Nordmann skal grille for sin Kari og resten av bølingen.

Jeg har vært litt i tvil om jeg skulle skrive dette innlegget. Jeg har tenkt, jeg har vridd hjernen, og jeg har bitt tenna sammen. Likevel, her sitter jeg og skriver det. For jeg vil egentlig ikke gjøre det. Jeg vil at dette skal være en positiv blogg, der jeg gjør på min greie. Der fokuset er å fremme barbecuens herlig røykfylte evangelium. Jeg vil skrive om gode tips til hva du kan legge på smokeren, på grillen, kanskje gi deg noen nye ideer. Jeg vil om  hyggelige og kule folk som jeg har kommet i kontakt med.

Jeg vil drive fremsnakk. Ikke baksnakk.

Jeg vil ikke være en av dem som rakker ned på andre. Jeg vil ikke fnyse av andres oppskrifter eller teknikker.

Men man kommer til et punkt der man ikke lenger kan tie stille. Og jeg har nådd mitt. Takket være noen flygende kulinariske klovner.

flygende kokkeklovner

Du har sikkert sett dem på TV. Jeg tror de har hatt noen småprogrammer på en av nisjekanalene til den kommersielle landsdekkende kanalen som har sitt hovedsete på Vestlandet et sted. Smilende, litt keitete, står de der og lager mat. De forsøker å være morsomme, og å gjøre det enkelt. Det skal være lett tilgjengelig for de fleste. Eller kanskje du har sett produktene deres i butikken. Alt fra kniver til sauser.

boil rice, not ribs!
Ikke kok ribs før du legger dem på grillen! Aldri!
Ikke kok ribs før du legger dem på grillen! Aldri!

Nå har det visstnok enda mer på gang. Og sammen med en av de fire (eller er de tre nå?) store innen norsk dagligvare, skal de inn i det svært så lukrative, men akk så sesongbetonte, grillmarkedet. Derfor har de kommet med noen videoer der de opplyser oss om hvordan vi skal lage ekte barbecue. Jaja minsann. Her er presenteres spareribs. Som er kokt. I cola. For å bli møre. Og som legges på en gassgrill. Uten røyk. Av det som visstnok skal være kokker. Hva pokker gir du meg? At det de lager ikke er spareribs, men babyback  ribs er jo en indikasjon på at ting ikke er riktig stelt på det flygende kulinariske sirkuset.

«Dette er skikkelig barbecue»
Røyk er helt nødvendig når en lager barbecue. Å helle en haug med ekkel klissete saus på kjøttet gjør det ikke til barbecue!
Røyk er helt nødvendig når en lager barbecue. Å helle en haug med ekkel klissete saus på kjøttet gjør det ikke til barbecue!

Når de så setter i gang med å skulle lage «ekte» pulled pork på fire timer, skjønner man jo at sirkusdirektøren sitter igjen på en veikro gnafsende på en sommerkotelett. For her slenger sirkusklovnene en svinenakke på gassgrillen, uten noen form for synlig røyk og tar den av etter fem timer. Når de så setter i gang med å skulle rive svinenakken med såkalte bear claws (må du bruke slike har du ikke lykkes med kjøttet), og ser at kjøttet er så tørt og seigt at det får en voksen mann til å gråte, da er det sånn at en virkelig begynner å lure på hva en driver med. Selvsagt klæsjer de på med en eller annen guffe de kaller barbecuesaus. At de våger å kalle dette «ekte» pulled pork, eller «ekte» barbecue, får stå får sirkusets egen regning.

Hadde de gjort det i visse deler av de amerikanske sørstatene, ja, da ville nok sirkuset fått sitt raske sorti til tonene av duellerende banjoer.

For dette har null og niks med «ekte» barbecue å gjøre. Barbecue er lave temperaturer over lang tid, og røyk er en del av hva som gir barbecue-mat den gode smaksprofilen.

Det er forstemmende at så fremtredende kokker kommer med så åpenbare feil og «tips» som er så hinsides hva barbecue faktisk er.

Misforstå meg rett. Jeg er for at man skal tilpasse oppskrifter og teknikker. Jeg for at flere skal prøve seg på barbecue. Og jeg er helt klart for at nordmenn skal få øynene opp for god grillmat. Dessverre er ikke det som presenteres i denne kampanjen i nærheten av å kunne kalles barbecue, eller god grillmat.

 

pitmaster