Barbecue-skolen del 3: Hel ved

Barbecue-skolen del 3: Hel ved
Forberedelser til matlaging

Velkommen til del tre av barbecue-skolen.

Tidligere har jeg skrevet om hva barbecue er og ulike smokere.

Dagens leksjon skal handle om det som er med på å gi barbecue den særegne smaken, nemlig ved og tre.

For å få til god barbecue må du bruke trepellets eller ved. Det gir maten den nydelige røykaromaen som vi er ute etter.

Hovedregelen er å ikke bruke bartrær. Årsakene er at bartrær som gran og furu gir en svært besk smak, soter mye, og aller viktigst, disse tresortene danner giftstoffer når de forbrennes. Med andre ord, hold deg til løvtrær.

Hvilke tresorter som egner seg best til barbecue og grilling er et tema som kan kreve opptil flere sene kvelder, et par flasker whisky og en del kalde øl å komme til bunns i.

I USA er det en del regionale forskjeller, men eik er den tresorten mange pitmasters foretrekker. Eik brenner lenge og gir svært god varme, samtidig som den avgir en røyk som passer ypperlig til storfe.

Hickory og mesquite er andre klassiske tresorter innen barbecue som passer godt.

Frukttrær som eple, kirsebær og pære gir en nydelig, mild fruktsmak på røyken, og passer svært godt til svinekjøtt, kylling, samt fisk og skalldyr. Svin gjort med eple er helt fantastisk.

Her til lands kan det være litt vanskelig å få tak i mye eik. Men fortvil ikke, det finnes gode alternativer her også. For det handler også om å bruke det man har. Og er det noe vi har mye av her til lands er det bjørk. Bjørk brenner ikke like lenge som eik, men gir god varme og brenner relativt lenge. Bjørkeved gir også en flott, mild røyksmak. Er du heldig kan du finne svartbjørk som er en hard ved, og den har brennegenskaper som ligner veldig på eik.

Frukttrær finnes det også en del av, og kjenner du noen med epletre i hagen kan du jo tilby deg å hjelpe til med beskjæringen mot at du tar med deg avkappet. Jeg har også brukt en god del rogn når jeg har grillet med gode resultater.

Ei god kløyveøks er viktig når en skal lage mat med ved.

Med ved må den selvsagt kappes, tørkes og kløyves før bruk.

Har du en pelletsgrill, er det enda enklere. Her er det bare å kjøpe sekker med pellets laget av ulike tresorter. Alder (or på norsk) er hovedbestanddelen i mange av sortene, der eik, kirsebær, eple, pekan, mesquite, eller hickory blandes inn. Traeger har også en blanding de kaller Big Game Blend, med hvit eik og rosmarin. Helt fantastisk til vilt, lam og storfe.

Pellets

Innlegget er skrevet i samarbeid med BBQ Shop

pitmaster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.