Barbecue-skolen del 2: Smokers

Barbecue-skolen del 2: Smokers

I forrige utgave av BBQ-skolen skrev jeg om hva barbecue egentlig er.

Dersom du har lyst til å teste “slow and low” er det mulig å gjøre det på kulegrillen. Og det er viktig at det er en grill med lokk slik at varmen ikke forsvinner.

Har du kulegrill kan du bruke den såkalte “slangemetoden” (snake method), der du plasserer grillbriketter i rader rundt kanten på grillen, legger på noen trebiter eller røykflis, og tenner på i den ene enden. Jeg har selv laget mye pulled pork på denne måten.

Dette er en utmerket måte å gjøre litt barbecue på verandaen uten de store investeringene.

11860700225_3f81bd0651_c.jpg (800×534) Slangemetoden

Skal du lage “ekte” barbecue derimot, kommer du ikke unna å måtte kjøpe litt utstyr. Og det er ikke nødvendigvis negativt. Men det kan være stort og det kan være dyrt. Og enn så lenge er det ikke så lett å få tak i det nødvendige utstyret her til lands.

For å oppnå de lave temperaturene og røyken som er helt essensielt for barbecue, må man bruke indirekte varme.

Smokere kan grovt deles inn i to hovedgrupper, horisontale og vertikale.

offset-smoker-briskets.jpg (3264×2448)

Horisontal smoker

Vertikal smoker

Vertikal smoker

Horisontale “offset smokers” er kanskje de som oftest brukes når det gjelder barbecue. Disse kan minne om gamle damplokomotiver, med pipe og svart lakk.

Disse røykovnene har et brennkammer der veden/kullet/pellets forbrenner. Varmen og røyken ledes inn i røykkammeret der maten ligger, og ledes ut gjennom pipa, også kjent som “smoke stack”.

En vedfyrt smoker krever mye oppmerksomhet, kjærlighet og kunnskap. Det vil si, det er ikke så mye du behøver å gjøre, men det du må gjøre er å passe temperaturen, og å regulere denne ved å åpne ventiler eller legge på mer ved.

Offset smokere kommer i alle størrelser, og de aller største er like store som en trailer. Særlig blant de som konkurrerer eller som driver kommersiell barbecuecatering er det populært med de store ovnene som er egne tilhengere.

frontiersman_hero_huge.jpg (950×557)

En pelletsfyrt smoker, slik som Traeger, krever egentlig bare at du passer på at det er nok pellets og starter den. Så er det å sørge for at kjøttet blir sprayet med litt væske av og til, pakkes i folie til rett tid (om du velger den varianten), eller at temperaturen må heves eller senkes.

Litt frossen Traeger

Vertikale smokere brukes ofte i kommersiell sammenheng ettersom de tar en del mindre plass enn horisontale ovner. Men det er også et utall vertikale smokere for privat bruk.

Med disse er varmekilden nederst, det er ofte et lite kar med vann og så henges kjøttet over varmekilden. Grillprodusenten Weber har en modell som heter Weber Smokey Mountain som selges her til lands.

2013_10_16_14_56_43_225Smoker_360x310.jpg (360×310)

Weber Smokey Mountain

Du har en annen variant som omtales som UDS, Ugly Drum Smoker, som rett og slett er et oljefat eller lignende som er gjort om til en smoker.

d64408bd8452e916b84b6c312564be3b.jpg (236×314)

Ugly drum smoker

Har du lyst til å starte med ekte barbecue, anbefaler jeg at du tar turen til BBQ Shop i Asker. Utrolig stilig butikk med det hjertet kan ønske seg av utstyr og utrolig hyggelig betjening som virkelig vet hva de holder på med. Har du ikke muligheten til å komme deg til Asker, har de en meget bra nettbutikk.

pitmaster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.