Kraftkar

Kraftkar

Pellets ble levert av BBQ Shop

Når du griller, og lager mat ellers, blir det fort mye bein til overs. Særlig om du du bruker mye hel kylling og kyllinglår, lager spareribs eller short ribs. Dette må du for all del ikke finne på å kaste. For av disse beina lager du kraft. Og hjemmelaget kraft er den aller beste.

Jeg sparer alltid på beina etter at vi har spist middag. Kylling, bein etter spareribs, and, beina etter å ha grillet bibringe, alt havner i poser som jeg oppbevarer i frysen inntil jeg har nok til å lage kraft. Men det er mer enn bein i posene. Her er det avskjær, fett, skinn, ja, stort sett det meste som kan være med på å lage god smak.

Når du har to-tre fryseposer på fire liter med bein er tiden kommet for å gjøre plass i fryseren og lage kraft.

Nå skal det kokes kraft!

Begynn med å legge alle beina i en ildfast form eller på et stekebrett. Brun beina i ovnen på 225 grader i et par timer, eller gjør det jeg gjør, sleng dem på grillen. Jeg ga disse en runde med røyk en times tid, før jeg skrudde opp varmen til maks i en times tid.

I mellomtiden skjærer du et par gulrøtter, løk, hvitløk og sellerirot i grove biter og slenger i en gryte. Tre-fire laurbærblader, noen hele pepperkorn, hel anis, og gjerne en skvett hvitvin eller pernod gjør at kraften blir enda bedre. Bare pass på å ikke krydre for mye. Denne kraften skal være base til sauser og supper, så den skal smake mye, men ikke sterkt.

Etter et par timer på grillen er beina klare for gryta

Når beina er ferdig brunet, legger du dem i gryta. Husk å skrap ut alt som er i formen, de små brente bitene er fulle av smak. Dekk beina med kaldt vann og få det hele nesten til kokepunktet. Kraften skal ikke koke, for da kan fettet emulsifere med vannet og du kan få en litt grumsete kraft. Dog, med mindre du lager en consommé spiller dette liten rolle. Selv en grumsete kraft smaker knall. Når kraften varmes opp vil du se at det skummer en del. Dette fjerner du lett med en ren spiseskje. Igjen, du behøver ikke å få vekk alt. Dette er tross alt ikke Maaemo.

Nå er det bare å ta livet med ro og la gryta gjøre jobben.

La gryta godgjøre seg et par timer. Sil av bein og grønnsaker med et dørslag over en bolle eller gryte, og press grønnsakene gjennom dørslag for å få mest mulig smak ut av dem. Sil enda en gang med en fin sil.  Fettet som legger seg på toppen fjerner du lett med en spiseskje. Har du mye, kan det være lurt å ta vare på dette fettet til stekte rotgrønnsaker og annet godt.

Hell kraften tilbake i gryta og reduser den til ca halvparten. La kraften kjøle seg ned før du har den over i små poser som du kan legge i frysen.

Endelig ferdig. Nå er det bare å avkjøle og over i poser.

Denne kraften kan du bruke for å gi masse smak til sauser og gryter. Hvorfor ikke bruke dette som utgangspunkt til en bolle med ramen?

pitmaster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.