Pulled pork – en barbecueklassiker

Pulled pork  – en barbecueklassiker

Pellets ble levert av BBQ Shop

Pulled pork er en barbecueklassiker. Og det er enklere enn du tror å lage din egen pulled pork.  Gjort skikkelig er pulled pork en smaksopplevelse. Deilig saftig svinekjøtt med et godt hint av røyk… Det kan nesten ikke bli bedre.

Men som med så mye annet her i livet, er ikke pulled pork gjort i en vendig. Det tar tid. Dog er det vel verdt å vente på god pulled pork. For skikkelig pulled pork er noe annet enn den forferdelig salte kjøttmosen du får kjøpt i butikkene som kun skal varmes opp i vannbad eller mikrobølgeovnen. Det som selges som pulled pork er ikke noe annet enn en fornærmelse mot god mat og god barbecue. Jeg aner ikke hvor mange mennesker som har kjøpt det i den tro at disse produktene er etandes eller faktisk noe som ligner ekte barbecue.

Skal du ha noe gjort skikkelig, får du gjøre det selv!

Svinenakke (2,5-3 kg)

Ca 5 gr grovkvernet pepper

Ca 5 gr fint bordsalt (skal egentlig være kosher salt, men bordsalt funker)

Sennep, her funker vanlig sennep helt fint.

Pluss

Ca 3 dl eplejuice på sprayflaske.

Skyll og tørk svinenakken godt. Smør den inn med sennep. Sennepen vil ikke smake noe som helst når nakken er ferdig, men er til å feste salt og pepper.

Bland like mengder salt og pepper godt, og dekk svinenakken med et jevnt lag. Jeg bruker et tomt krydderglass og drysser fra ca 30 cm. IKKE dra salt og pepper utover svinenakken, for da vil det klumpe seg og det er ikke noe godt.

Sett svinenakken i ovnen, ca 120 grader, eller indirekte på grillen, samme temperatur.

Pulled pork er en barbecueklassiker
Pulled pork tar noen timer å lage.Når kjernetemperaturen er 95-100 grader er kjøttet klart til å tas av grillen. Kjøttet skal ha en dyp mørk bark.

Spray med eplejuice hver time, hvert tredje kvarter. Når “barken” begynner å se bra ut, etter en fire-seks timer, det vil si at det er dannet en fin mørk skorpe på kjøttet, kan du pakke det lett inn i folie med litt ekstra eplejuice om ønskelig. Du vil miste noe bark, men fordelen er at kjøttet bli veldig saftig. Dette vil også kutte ned steketiden med noen timer.

Ta kjøttet ut av ovnen/av grillen når kjernetemperaturen er 95-100 grader C. Dette vil ta fra 7-12 timer, litt avhengig av størrelsen på svinenakken og om du pakket den i folie eller ikke. Bruk et steketermometer for å stikke i kjøttet. Det skal ikke være noe motstand når du stikker nålen inn.

Pakk i folie med et håndkle eller to rundt, og la hvile i en halvtime til en time (om du klarer).

Bruk to gafler, eller bruk tynne arbeidshansker med nitirlhansker utenpå, for å rive kjøttet i filler.

Coleslaw, pulled pork, karamellisert løk, Carolina mustard sauce. Himmelen som en sandwich.

Server som det er, med litt coleslaw og karamellisert løk, på slider/hamburgerbrød. Eller bruk kjøttet til taco og burritos. Rester kan brukes på pizza, i supper, etc etc. Bruk gjerne en South Carolina Mustard Sauce på. Helt fantastisk!

pitmaster