South Carolina Mustard Sauce

South Carolina Mustard Sauce

Her på berget er barbecuesaus ensbetydende med søte, ketchupbaserte sauser tilsatt haugevis av sukker og flytende røykaroma. Dette er sauser som tar fullstendig over smaken fra kjøttet, og personlig synes jeg de er helt forferdelige. Men jeg skal innrømme at jeg kjøpte en flaske Sweet Baby Ray’s i fjor…

Som jeg skrev i Barbecueskolen, så finnes det utallige varianter av barbecuesaus. Noen steder er det en tynn suppe med kun eddik og pepper, andre steder er det majones og pepperrot, mens den nok mest utbredte er den søte ketchupvarianten vi er blitt kjent med her til lands.

I store deler av South Carolina derimot er det sennepsbasert saus som er konge på haugen. Bakgrunnen er nok de tyske immigrantene som kom dit på 1800- og 1900-tallet. Tyskere, som oss, har skjønt at svinekjøtt trenger litt sennep. Og vips, South Carolina Mustard Sauce ble født. Det var kanskje ikke helt sånn det gikk til, men resultatet er det samme.

Jeg skal innrømme at jeg var litt skeptisk da jeg lagde denne. Men det viste seg raskt å være uten grunn.  Dette er en lett syrlig saus, der skarpheten til sennepen er avrundet av varme, røyk og litt sukker.  Og det er nettopp denne skarpheten, syren og sødmen som gjør South Carolina Mustard Sauce så utrolig velegnet til pulled pork. Ja, jeg tror dette nå faktisk er min standardsaus til svinekjøtt. Resten av familien har også nå denne som sin favoritt til pulled pork. Denne er også knallgod på ulike typer pølser, kalkunbryst og kylling.

Carolina Mustard Sauce

Like mengder eplesidereddik og vanlig sennep, ca 5 dl hver

3 ss brunt sukker

3 ss hvitt sukker

1 ss hvitløkspulver

1 ss knust ingefær

Salt og pepper

Bland alt i en kjele og la det småputre i 20 minutter på veldig svak varme. Eller sett kjelen på grillen sammen med kjøttet for å få litt ekstra røyksmak.

pitmaster