Rostas – den beste biffen du aldri har hørt om

Rostas – den beste biffen du aldri har hørt om

Rostas er et biffstykke du kan få kjøpt i Sverige. Den kalles også luffarstek. Og du har mest sannsynlig ikke hørt om den.

Pellets og grill ble levert av BBQ Shop.

Rostas, rostasfilé, eller luffarstek.

Å dra på harrytur kan føre til at man plukker med seg litt ymse stykker kjøtt. Av og til fordi man er nysgjerrig på hva det er. Andre ganger fordi man finner noe til nedsatt pris.

For meg var det litt av begge deler da jeg så denne biten med rostas ligge i kjøledisken, med det forlokkende klistremerket «50 % avslag. Kort datum» på. Jeg visste det var storfe. Og jeg viste det var et biffstykke. Men stort mer enn det visste jeg ikke der og da.

Det viser seg at dette er en relativt ny stykningsdel i Sverige også. Heldigvis finnes det søkemotorer og svenske sider fulle av oppskrifter, så jeg behøvde ikke å gjøre det helt i blinde.

Jeg har forsøkt så godt jeg kan å finne ut om dette er tilgjengelig i Norge også, men uten hell. Det kan godt være at spesialforretninger som Annis eller Strøm-Larsen i Oslo har det, men jeg tør ikke garantere det.

Og det er synd. For dette er et mørt og fint stykke. Det tas fra like ved mørbraden, og grenser til fileten. I USA er roastas også kjent som «sizzler steak» eller «petit sirloin».

Skulle du få tak i en rostas, er dette ypperig grillmat. Og temmelig billig.

Du trenger:

1 stk. rostasfilé (600-750 gr)

Traeger Beef Rub (valgfritt)

Salt

Pepper

(Bruker du Beef Rub, eller annen rub, vil du mest sannsynlig ikke behøve salt. Eller pepper).

Fremgangsmåte

Dryss en generøs mengde rub over kjøttet. Ikke gni rub’en inn, da vil du få klumper og det er ikke noe særlig.

Rostas er perfekt til reverse sear, der biffen først får kose seg på lav varme, og så avsluttes på høy temperatur.

Fyr opp grillen til rundt 120 grader. Jeg brukte en Traeger Ranger, den nye bærbare modellen fra Traeger, stilte inn temperaturen og lot den gjøre sitt. Enkelt og greit.

Legg kjøttet på indirekte varme, og sett inn et termometer i den mest kjøttfulle delen. La biffen kose seg på grillen til den får en kjernetemperatur på rundt 40 grader.

Ta kjøttet av grillen og øk varmen.

Luffarstek
Perfekt grillet med en kjernetemperatur på 58 grader

Legg kjøttet tilbake på direkte varme, og la det komme opp i en kjernetemperatur på 58 grader. Da får du en fin rosa farge. Ønsker du det mer rødt, tar du det av ved 52-53 grader.

Grill gjerne noen grønnsaker samtidig. Paprika, løk og cherrytomater blir nydelig ved siden av.

Luffarstek
Rostas er nydelig grillmat

Skjær kjøttet i halvtynne skiver, på tvers av kjøttfibrene. Og server med grillede grønnsaker.

pitmaster