St. Louis style spareribs
Spareribs er for mange synonymt med barbecue. Dessverre er det langt mellom skikkelige «ribs» i norske butikker. Enten er de kokt og ligger i vakumposer, eller så er de ikke spareribs i det hele tatt. Heldigvis finnes det lys i tunnelen.
Artikkelen er skrevet i samarbeid med BBQShop.no
Spareribs er i utgangspunktet ribbeina på grisen. De må ikke forveksles med vår norske ribbe, selv om de kommer fra samme sted på samme dyr.
Spareribs skal ha et par centimetre med kjøtt utenpå beina, men ikke det siste fettlaget før svoren. en typis side med spareribs, elelr rack of ribs som våre amerikanske venner kaller det, vil veie mellom tre og fire kilo.
Dessverrre er det slik her til lands at det som selges som spareribs, gjerne er såkalte babyback ribs, som tas ut nærmere ryggraden på grisen. Dessuten er norske «ribs» mer eller mindre skrapt for bein. Med andre ord, du betaler for bein med litt kjøtt i mellom.
Heldigvis finnes det håp. På BBQ Shop i Sandvika får du skikkelige spareribs. De har også det om kalles St. Louis ribs
Hva er St. Louis spareribs?
St. Louis ribs er spareribs som er skårt til slik at man får en jevn og rektangulær side med ribbein. Og de har fortsatt godt med kjøtt på seg. Et rack med St. Louis ribs vil nok veie et sted mellom to og tre kilo.
Du trenger
1 rack St Louis style ribs
En god rub, som Traeger Pork & Poultry eller Missing Link Barbecue Rib Magic Rubs
1,5 dl eplejuice
Aluminiumsfolie
BBQ-saus, som f eks Traeger Apricot BBQ Sauce
Slik gjør du det
St. Louis ribs er ferdig trimmet, så det går veldig kjapt å få dem på smokeren.
Ta spareribs ut av pakken, og tørk dem godt med kjøkkenpapir. Legg dem med kjøttsiden ned. Bruk en spisekniv og press spissen mellom et bein og den tynne membranen. Vipp kniven opp og løsne membranen. Ta tak i den løse delen med litt kjøkkenpapir og rib av membranen. Er du heldig får du av hele på første forsøk. Hvis ikke, er det bare å fortsette til du har fått av det meste.
Om du vil, kan du smøre inn ribsa med litt vanlig sennep for å feste rubben. Men det er strengt tatt ikke nødvendig. Dryss godt med rub over hele siden med spareribs. Det kan være lurt å holde krydderboksen 30-40 cm over ribsa når du gjør dette for å få et jevnt lag. La spareribsene ligge med rub i 15-20 minutter før at krydderet skal få feste seg godt.
I mellomtiden fyrer du opp smokeren til 105 grader. Jeg bruker en Traeger Ironwood 885. Med den stiller jeg enkelt inn temperaturen og trykker «Ignite». Resten tar grillen seg av. Det fine er at den også har en app som varsler meg om når grillen er klar.
Jeg liker også å bruker SuperSmoke-funksjoen som gir litt ekstra røyksmak på ribsa. Legg spareribsene på grillen, og la de kose seg der i rundt tre timer. Du kan gjerne spraye dem en gang i timen med litt eplejuice. Dette hjelper på med barken og at de ikke tørker ut.
Etter tre timer, kan du pakke spareribsene i et dobbelt lag med aluminiumsfolie. Hell 1,5 dl eplejuice over spareribsene og dryss over litt mer rub. Pakk de godt inn, men pass på at ribbeina ikke punkterer folien.
Mange liker å la ribsene ligge i folie i to timer. Det synes jeg er for lenge, ettersom det gir kjøtt som nærmer seg pulled pork. jeg foretrekker litt mer motstand, men at kjøttet slipper beina når du biter i det.
Da holder det nemlig med en time i folie. Ta spareribsene ut av folien, og la de kose seg på grillen i en time til. Når det er rundt 30 minutter igjen, kan du begynne å pensle ribsa med barbecuesaus dersom du ønsker det.
Jeg tar ikke overvettes mye saus på, men jeg pensler dem gjerne med tre lag for å gi dem en fin liten glaze.
Ribsene er ferdige når du kan løfte dem opp, og du ser at kjøttet slipper beinet der de bøyer seg.
Ta dem av smokeren og legg dem på et skjæærebrett. Bruk en god kniv, gjerne en brødkniv til å dele dem opp. Enkelst blir det om du legger dem med beinsiden opp, slik at du ser hvor du skal skjære.
Server dem på brettet og gjerne med hjemmelaget coleslaw ved siden av.