Lag ditt eget bacon!
Bacon er fantastisk godt. Og det er faktisk ikke så vanskelig å lage sitt eget. Det tar bare litt tid.
Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen inneholder sponsede linker
Hjemmelaget bacon er noe av det beste jeg vet. Og det kan ikke sammenlignes med hva du får kjøpt i butikken. Det vil si, dersom du er villig til å punge ut, kan du nok finne noe gourmetbacon som nærmer seg. Men det koster skjorta.
Da er det billigere, og bedre, å lage det selv. På grillen.
Rundt juletider faller ribbeprisene kraftig, så det kan være lurt å kjenne sin besøkelsestid og hamstre ribbe, slik at du har til bacon resten av året.
Skikkelig bacon saltes og røykes. Det som masseproduseres har ikke vært i nærheten av ekte røyk. I stedet er det injisert med saltlake og røykessens. Er du heldig er det flytende røyk de har sprøytet inn.
Tynnribbe eller familieribbe?
Bacon lages egentlig av sideflesket eller buklisten på grisen. Dette er den delen som kommer etter tynnribba og er uten bein. Men det går utmerket å bruke tynnribbe til bacon. Det er faktisk det jeg har brukt her og det jeg liker å bruke. Bare pass på å fjerne beina før du salter. Du kan selvsagt også bruke familieribbe. Da må du huske på at denne kommer med kotelettkam, som du må fjerne.
Salting
Bacon kan saltes på to måter.
Du kan bruke en saltlake, der du løser opp salt og sukker, legger ribba nedi og lar den kose seg i opptil en uke. Dette krever at du har et kjøleskap med plass til karret du bruker til lakesaltingen. Eller at du har en bod eller lignende som holder lav temperatur.
Eller du kan tørrsalte. Dette innebærer at du blander salt og sukker, har denne blandingen på kjøttet, som du så pakker inn i plastfolie og legger i kjøleskapet i to-tre dager. Jeg foretrekker å tørrsalte baconet mitt, ettersom det er enklere, raskere og det blir mindre søl. Ikke har jeg stort kjøleskap heller. Og boden er ganske full.
Du trenger
3-4 kg tynnribbe
150 gr salt
125 gr sukker
Begynn med å dele tynnribba i to, slik at du får to deler som er omtrent kvadratiske. Dersom det er bein, skjærer du disse ut raskt. Ta vare på beina og lag kraft på dem. Dersom ribba kommer med skinn, må du fjerne dette. Dette gjøres enkelt med en skarp kniv. Jeg anbefaler at du bruker en filetkniv til dette. Som du ser under er ikke jeg den flinkeste til dette, men forsøk å la så mye som mulig av fettlaget være igjen.
Skyll kjøttet med kaldt vann og tørk det godt med kjøkkenpapir. Legg kjøttet på en bakeplate dekket med plastfolie. Dermed slipper du salt og sukker over hele kjøkkenbenken.
Bland salt og sukker i en bolle, og dekk ribbebitene med blandingen. Pass på at du dekker alle sidene av kjøttet. Pakk ribba godt inn i plastfolie, og legg kjøttet i en ekstra plastpose før du plassserer det i kjøleskapet i to-tre dager. Snu kjøttet en til to ganger i døgnet.
Ta kjøttet ut av kjøleskapet og pakk det ut. Skrap av salt- og sukkerblandingen. Skyll godt med kaldt vann og tørk det godt med kjøkkenpair. Legg ribba på en rist og la den tørke udekket i kjøleskapet i et døgn. Jeg pleier å legge ribba til tørk på grillen om utetemperaturen er lav nok.
Så skal det røykes. Kaldrøykes. Det innebærer at temperaturen ikke skal over 30 grader. Tradisjonelt innebærer dette et langt rør for å kjøle ned røyken.
Heldigvis finnes det enklere løsninger for oss som ikke har stor plass, nemlig et A-maze-n røykrør. Dette fyller du enkelt med pellets som du tenner på. Deretter legger du det på grillen din, enten du har en Traeger som meg, en kullgrill, eller gud forby, gass. Røret vil brenne i alt fra fire til åtte timer, alt etter hvilken variant du har. Jeg har den utrekkbare modellen, som gjør at du kan regulere røyketiden.
For bacon liker jeg å røyke det i seks-åtte timer. Jeg vet det er fristene å ta en kikk, men det anbefaler jeg ikke.
La baconet ligge i et døgn før du skjærer det opp. Så er det bare å steke bacon til frokost. Eller ha det på burgeren. Eller det du ønsker selv.
PRO TIP: Legg baconet i frysen i en time eller to, så blir det enklere å skjære pene skiver.