Pulled pork av tynnribbe

Pulled pork av tynnribbe

Pulled pork er snadder. Ribbe er snadder. Og pulled pork gjort med tynnribbe er helt fantastisk.

Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen inneholder sponsede linker.

 

I deler av sørstatene er «whole hog barbecue» det helt store. Hele svin grilles slow and low i flere timer, før kjøttet rives opp til å lage pulled pork. Dette er sørstatsmat på sitt beste.

Nå er det ikke alle oss som er forunt å ha tilgang til hele svin. Eller ha plass i hagen eller på balkongen til å tilberede hele svin skulle vi være så heldige å få tak i det.

Heldigvis finnes det en løsning. En løsning som er svært lett tilgjengelig for oss nordmenn.

Ribbe. Og særlig tynnribbe.

Tynnribbe er et nydelig stykke kjøtt, og bruker du en litt stor tynnribbe kan du enkelt lage en slags miniversjon av whole hog barbecue. For her får du det nydeligste svinekjøttet og fantastisk smak.

Du trenger:

3- 4 kg tynnribbe

2-3 dl eplejuice

Traeger Pork and Poultry rub

Salt

Sennep

Litt barbecuesaus, som Drit Forbanna eller denne sennepsbaserte sausen (i den grad dette kjøttet trenger det)

fremgangsmåte

Begynn med å bene ut tynnribba, dersom butikken ikke har gjort det for deg. Kjøper du ribbe der beina er knekt, er dette en smal sak.

Bruk en skarp kniv og fjern bena fra ribba

Bruk en skarp kniv, f eks en filetkniv, og snitt langs beina til du har løsnet dem fra kjøttet. Bruk gjerne litt tid. Ettersom dette blir pulled pork, behøver det ikke å se pent ut. Fjern eventuelle bruskbiter også.

Legg tynnribba med skinnsiden ned. Lag litt brede ruter på kjøttet, ca 4-5 cm brede. Lag snittene ca en halv centimeter ned i kjøttet. Smør inn kjøttet med litt sennep.

Gi ribba godt med rub

Dryss over Traeger Pork and Poultry-rub, eventuelt din egen favoritt. Ettersom dette er svin, passer det godt med en rub som er litt søt.

Fyr opp grillen til 125 grader. Jeg brukerTraeger Ironwood 885 der du enkelt og greit stiller inn ønsket temperatur og trykker «Ignite». Deretter er det bare å vente på at appen sier fra om at grillen har varmet seg opp. Til svin liker jeg å bruke eple-pellets, som gir en mild røyksmak til kjøttet. (Bruk koden «meatandmetal» på BBQ Shop så får du 15 % på pellets)

Ribba får kose seg i røyken på Traeger’n

Legg tynnribba med skinnsiden ned, og la den kose seg slik i tre til fire timer inntil ribba begynner å få en mørk brun farge. Spray med eplejuice ca. hvert tredje kvarter. 

Når ribba har fått en fin farge, er det på tide å pakke den inn i folie

Når ribba ser slik ut er det på tide å pakke den i folie

Riv av to lange biter aluminiumsfolie og legg dem dobbelt. Legg ribba på det øverste laget, og brett folien løst rundt ribba. Ikke brett den helt sammen. Hell over ca 1 dl eplejuice, og pakk folien sammen. Den skal være litt løs, og jeg anbefaler at du lar det være en liten åpning i bretten slik at dampen slipper ut.

Legg ribba tilbake på grillen og øk temperaturen til 135 grader. La den ligge der i tre til fire timer. Etter tre timer kan du begynne å sjekke mørheten til kjøttet. Bruk nålen på et termometer eller lignende. Det skal ikke gi motstand. Jeg vet jeg har snakket mye om at det er temperatur som gjelder, og ikke tid. Men her handler det mer om følelse enn kjernetemperatur.

Når kjøttet er skikkelig mørt og klart, kan du åpne foliepakken. Det kan være lurt å legge det hele i en stor ildfast form slik at du ikke mister all den gode saften som er i pakken.

Litt saus må til

Hell over litt av favorittsausen din. Ikke ta for mye, den skal fremheve kjøttet, ikke overdøve det. Og legg det hele tilbake på grillen en halvtimes tid slik at sausen får satt seg litt.

Ta ribba av grillen og dekk med aluminiumsfolie. Vent en times tid før du begynner å rive den opp.

PRO TIP: Bruk et par tynne arbeidshansker og ha et par nitrilhansker utenpå disse når du skal rive opp ribba. Skinnet brukes ikke her, men ta vare på det og lag din egen fleskesvor. Knallgodt!

Ribbe er fantastisk godt egnet til pulled pork

Riv kjøttet i strimler, og bland det opprevne kjøttet med saftene fra tidligere.

Nydelig pulled pork av ribbe

Server i taco, eller om du skal gjøre skikkelig southern style, på hamburgerbrød, toppet med coleslaw og litt ekstra saus.

pitmaster