Enkel cassoulet på grillen

Enkel cassoulet på grillen

Cassoulet er fransk husmannskost på sitt aller, aller beste. Bønner, bacon, pølse og confitert kylling eller and kokes sammen over lang tid. Resultatet er smakfullt og mektig.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med BBQShop.no

Cassoulet er fransk sikringskost slik bare franskmennene kan lage. Retten har sitt opphav i Sør-Frankrike, og er særdeles godt egnet til å få varmen i kroppen når mørket faller på og temperaturen synker her i nord.

Cassoulet er fransk husmannskost på sitt beste

Denne gryteretten består, i all hovedsak, av hvite bønner, bacon, kraft, tomat, pølse og confitert fjørfe. Den mest populære varianten er nok med andelår, men det går helt fint å bruke for eksempel kyllinglår.

God pølse og confitert fjørfe er viktige elementer i cassoulet

Det finnes like mange oppskrifter på cassoulet som det finnes sydfranske bestemødre. Og det selges selvsagt egne gryter for å lage retten, som får sitt navn fra disse grytene.

En skikkelig cassoluet skal koke lenge på lav varme på komfyren. Og når det danner seg en hinne på toppen av bønnene, skal denne røres inn i gryta, igjen og igjen. Det gjør ikke mye for smaken, men det bidrar til teksturen.

Dette er min versjon av cassoulet, og den er svært forenklet. Men det betyr ikke at den mangler smak!

Du trenger:

1 confitert kyllinglår per person

Fransk landpølse

400 gr bacon skåret i terninger

400 gr hvite bønner, utvannet over natten

1 liter kyllingkraft

1 boks knuste tomater

1 gul løk, finhakket

3-5 fedd hvitløk, knust og finhakket

Olivenolje

Rosmarin

Salt og pepper

Slik gjør du det:

Legg bønnene i vann natten over. Hell av og sett til side.

Legg tørre bønner i vann natten over. Men du kan også bruke hermetiske

Ta frem en romslig gryte.

Fyr opp grillen til 200 grader. Jeg bruker en Traeger Ironwood 885 som gir meg full kontroll på temperaturen.

Ha litt olivenolje i den og fres baconet til det begynner å bli gyllent. Ha i løk og hvitløk, og stek til de er blanke.

Fres løk, hvitløk og bacon i en romslig gryte

Kok opp kyllingkraft på komfyren inne, så sparer du tid

Ha kraft og bønner i gryta

Ha i bønnene, tomat og kyllingkraft. Skru ned varmen på grillen til rundt 120 grader og la dette stå og småputre til bønnene begynner å bli møre.

Brun pølse og kyllinglår før du legger dem i gryta

Øk temperaturen på grillen. Brun kyllinglår og pølse før du legger de i gryta sammen med resten. La alt bli godt og gjennomvarmt.

Cassoulet er skikkelig slow food

Ta opp ett og et lår og legg på tallerken sammen med biter av pølsa. Øs opp bønneblandingen.

Du kan gjerne drysse over litt stekte brødsmuler før servering.

Og server cassouleten med noen gode baguetter og en herlig rødvin!

pitmaster