Cali ‘cue dreaming med Shawn Walchef

Cali ‘cue dreaming med Shawn Walchef

Shawn Walchef eier og driver barbecue-restauranten Cali Comfort BBQ i San Diego i California, USA. Han har også sitt eget mediaproduksjonsselskap som produserer podcasten «Digital Hospitality» og tidligere «Behind the Smoke».

Jeg oppdaget podcasten «Behind the Smoke» for en del år tilbake. Jeg tror de var på episode tre da jeg begynte å lytte til den. Etterhvert sendte jeg også en melding til karene som pratet, og slik kom jeg i kontakt med Shawn.

Cali ‘cue
Cali Coomfort BBQ server ekte slow and low barbecue i San Diego. Foto: Cali Comfort BBQ, gjengitt med tillatelse

California regnes ikke som en av de store barbecueregionene i USA. Likevel delstaten har et sterkt voksende barbecue-miljø.

Shawn Walchef er en av drivkreftene i dette miljøet, som nå holder på å definere californisk barbecue slow n’ low.

«Barbecue i California er stort sett drevet av innflyttere,» sier Shawn og ler.

«Selv jeg er jo egentlig født i Denver. Det at stedet du bor ikke regnes som et barbecue-Mekka betyr ikke at det ikke kan  lages god barbecue der,» sier Shawn.

«Det viktigste er menneskene. Barbecue ble ikke oppfunnet i Texas, eller Memphis eller i Kansas City. Dette er bare steder der folk begynte å lage fantastisk god barbecue,» legger han til.

Walchef mener likevel at California har bidratt med noe unikt når det gjelder barbecue.

«Det California nok er mest kjent for er tri-tip som lages på Santa Maria-griller. Dette er griller vi fyrer med rød eik. Det er Californias gave til verden,» sier Shawn med et lurt smil om munnen.

Californisk komfort

Shawn har drevet restauranten Cali Comfort BBQ siden 2008. Opprinnelig var den langt unna å være et barbecue-sted.

«Vi tok over en frokost-restaurant. Og vi ville utvide med en sportsbar for det fantes ikke i strøket.  Menyen var en salig blanding av burgere, biff, pasta. Forretningspartneren min på den tiden og jeg var også veldig opptatte av ungdomsidrett,» forteller Shawn.

De arrangerte en rekke innsamlingsaksjon for lokale ungdomslag. Så fikk de en lys idé .

«Vi kom på den gode ideen å ha en årlig innsamling og at det skulle være en barbecuekonkurranse for amatører. Men ingen av oss visste noe om hvordan vi skulle holde en sånn konkurranse. Jeg tok kontakt med fire personer, og den eneste som svarte var Gene Goycochea. Det viste seg at han var den eneste som også bodde i San Diego,» sier Shawn.

Got ribs? Foto: Cali Comfort BBQ, gjengitt med tillatelse

Gene og Shawn møttes i restauranten. Og Goycochea sa seg villing til å hjelpe dem etetrsom det var snakk om veldedighet.

» For barbecue handler om å gi tilbake, mente Gene. Han hjalp oss utrolig mye med å organisere, arrangere og gjennomføre konkurransen, forteller Shawn.

Gene brukte flere tusen timer av tiden sin på å hjelpe dem med konkurransen.

Og sjenerøsiteten hans stoppet ikke der.

«Han sa også at dersom vi ville ha barbecue på menyen, kunne han lære oss. Vi hadde ikke noe da som gjorde at vi skilte oss ut, så vi takket ja,» forteller Shawn.

Siden bestemte de seg for å satse alt på barbecue, og endret navn fra Cali Comfort til Cali Comfort BBQ. I dag regnes restauranten blant de bedre barbecue-stedene i San Diego, om ikke hele Sør-California.

Bestefars lærdom

Å drive en restaurant kan være stressende nok for de fleste. Shawn derimot ville lenger.

Sammen med vennen Derek Marso, som driver matbutikken Valley Farm Market i San Diego, startet han podcasten «Behind the Smoke», der de ville dele historier og erfaringer fra barbecue og serveringsbransjen. Den utviklet seg til en annen podcast, «Digital Hospitality», som Shawn lager med selskapet sitt, Cali BBQ Media.

Shawn er svært engasjert i nærmiljøet, og arrangerer en rekke arrangementer ved restauranten sin. Foto: Cali Comfort BBQ, gjengitt med tillatelse

Men hvor får han motivasjonen og energien fra?

«Bestefaren min,» sier Shawn kontant.

«Jeg ble født i Denver, Colorado. Moren min var veldig ung da hun fikk meg. Bestefar tok oss med til San Diego, slik at besteforeldrene mine kunne hjelpe mor med å oppdra meg. Bestefar ble født i en landsby i Bulgaria i 1919. Han skulle egentlig bli bonde, men faren hans lærte ham å elske bøker,» forteller Shawn.

Bøkene gjorde at bestefaren hans oppdaget en verden utenfor den lille landsbyen. Han utdannet seg til lege, skrev bøker og reiste verden rundt, opplyser Shawn.

«Og det er den nysgjerrigheten som driver meg. Det å finne ut noe nytt. Det handler om å finne ut av ting, lære noe nytt, oppdage verden,» sier Shawn.

Nysgjerrigheten førte til at han og Derek startet podcasten «Behind the Smoke». Der inviterte de gjester som inspirerte dem eller hadde en unik historie.  Podcasten utviklet seg til en annen podcast, «Digital Hospitality»,som utviklet seg til en YouTube-kanal, som igjen ble til et digitalt mediaproduksjonsselskap.

«Det som virkelig er belønningen er å få den kontakten med andre, lese kommentarer, og å få nye venner fra hele verden,» sier Shawn.

Skjær i sjøen

Shawns engasjement for barbecue, nærmiljøet og på nett er stort. Samtidig er det skjær i sjøen.

«Det er interessante tider nå,» sier han.

Smilet og latteren er erstattet med en alvorlig mine.

«Det er ingen tvil om at dette er den mest utfordrende perioden for oss i restaurantnæringen. Dette med sosial distansering strider med absolutt alt vi driver med. Vi jobber med å få mennesker sammen, å gjøre ukjente til venner. Corona og Covid-19 går i mot alt dette her.

«Så ja, det er utfordrende akkurat nå. Og ikke minst fordi her i USA er vi så opptatte av personlig frihet og at ingen skal fortelle oss noe. Dermed havner vi i restaurantbransjen i en vanskelig situasjon. Skal man da irettesette de som ikke følger reglene, eller vil de gjøre det ukomfortabelt for dem som følger reglene? Samtidig må vi ivareta sikkerheten til våre ansatte,» sier Shawn.

Takknemlig soloppgang

Siden januar 2020 har Shawn stått opp i otta for å få litt tid alene. Han går en god tur og tar et bilde av soloppgangen. Han har kalt det «Sunrise gratitude».

Shawn står opp svært tidlig for å få med seg soloppgangen. Foto: Cali Comfort BBQ, gjengitt med tillatelse

«Dette handler om å ha en god vane. Jeg har to små barn, og det å få litt tid for seg selv er en utfordring. Så jeg begynte å stå opp halv fem for å lese og gå en lang tur. Så kommer jeg hjem og hjelper til med å få ungene klare for dagen.

«Det at jeg tar bilder som jeg legger ut på sosiale medier, er ikke for å skryte av at jeg gjør det. Det er for å dokumentere at jeg gjør det, og få meg selv til å ta ansvar for å fortsette. Disse turene hjelper meg å samle tankene før dagen begynner. De gjør meg takknemlig for det jeg har her i livet,» avslutter Shawn.

Du kan følge Shawn og Cali Comfort BBQ på

Facebook

Twitter

Instagram

Podcasten «Digital Hospitality» er tilgjengelig på Spotify og andre steder der du lytter til podcaster.

Du  kan også følge «Digital Hospitality» på YouTube.

 

pitmaster