Det handler om temperatur, ikke tid!

Det handler om temperatur, ikke tid!

Artikkelen inneholder sponsede linker.

I en hel del oppskrifter for grilling står det at man skal ha kjøttet på grillen i så og så lang tid. En biff grilles seks minutter på hver side. Spareribs skal ligge på grillen i fem timer. Svinenakker er klare etter åtte timer. En burger snus etter fire minutter. Ja, du skjønner tegninga.

Hva om jeg fortalte deg at dette er helt feil? Og at tiden ikke er viktig i det hele tatt.

Vel, litt viktig er den. Men den er ikke så viktig når du griller.

temperatur er det som teller

Det som er viktig er temperaturen. Og ikke hvilken som helst temperatur, men kjernetemperaturen i kjøttet. Kjernetemperatur er den temperaturen kjøttet har på innsiden. Og den måles ved hjelp av et steketermometer. Eller kjøttermometer. Eller meat probe, om du kikker rundt på engelskspråklige sider. Noen griller har slike innebygget, som Traegers Pro-, Ironwood- og Timberline-modeller. Det er akkurat det samme som når du lager steike i stekeoven, eller skal lage lammelår. Tiden kan gi en viss indikasjon på når kjøttet er klart. Måler du derimot kjernetemperaturen får du nøyaktig svar. Vel, et mer nøyaktig svar i det minste.

Ironwood 855 kommer med eget kjøttermometer, som også har egen oppebaringsplass i pelletskammeret
Ironwood 885 kommer med eget kjøttermometer, som også har egen oppbevringsplass i pelletskammeret
Hvorfor kjernetemperatur, og ikke tid?

Grunnen til at det er bedre å bruke kjernetemperatur for å se når kjøttet er ferdig er rett og slett fordi hvert eneste kjøttstykke er litt forskjellig. Biffen du lagde for tre uker siden er ikke prikk lik den du skal grille i morgen. Morgendagens biff kan være litt tynnere enn den du grillet forrige gang, men følger du da grilltid slavisk vil du ende opp med en tørr skosåle på tallerkenen din.

Et godt termometer er nødvendig for å vite kjernetemperaturen på kjøttet.

Det samme med svinenakker. Noen kjøttstykker kommer fra dyr med større fettinnhold, selv om det re samme type dyr, fra samme gård. Andre, og større kjøttstykker, som en brisket eller svinenakke, kan inneholde større mengder bindevev enn det du lagde i fjor. Bindevevet trenger lang tid og lav temperatur for å omdannes til gelatin, og dermed at kjøttet du griller blir mørt og saftig.

ikke bare temperatur

Nettopp på grunn av disse forskjellene skal du heller ikke se deg blind på temperaturen. Noen svinenakker kan bli fortere ferdige enn andre. Andre kan trenge enda litt høyere temperatur før de er klare til å tas av grillen. Derfor er det også viktig å kjenne etter om du merker noe motstand i kjøttet. Bruk gjerne steketermometer til det. Og det skal kjennes ut som om du stikker en litt varm kniv gjennom en halvkilo smør som har ligget på kjøkkenbenken noen timer om sommeren.

Når det gjelder spareribs og babyback ribs kan det være vanskelig å bruke et steketermometer. Da kan du benytte deg av bøyetesten. Bruk grilltanga og ta tak i den ene kortenden av stykket. Løft det forsiktig opp. Om kjøttet begynner å slippe beina, er de klare.

Verre er det ikke.

pitmaster