Eplepai på grillen

Eplepai på grillen

Grillen din kan brukes til så mye mer enn bare pølser, burgere og ribs.  Grillen kan også brukes til å bake. Og eplepai er perfekt som avslutning på et grillmåltid.

Nylaget eplepai, som serveres lunken med en kule is eller pisket krem, er noe de aller fleste kan like. Vi har dessverre ikke den samme pai-tradisjonen her til lands som de har i Storbritannia eller USA. Og den gode norske eplekaka er det absolutt ingenting i veien med.

Likevel, det er noe helt eget med en god eplepai. Og hva er så en god eplepai? For meg er det tynn, litt flakete bunn, som skjuler mykt fyll. Den skal lukte, og ikke minst smake, av kanel og epler. Det er noe komfortabelt med nettopp den lukta.

Det er en hel del sukker i denne oppskriften. Og mye smør. Derfor har jeg brukt syrlige epler som granny smith. De blir søtere når de bakes, og får dessuten litt hjelp av litt brunt sukker. Likevel holder de på nok syrlighet til at det ikke blir for søtt.

Du trenger:

Paibunn

150 gr kaldt smør, skåret i biter

300 gr siktet hvetemel

100 gr sukker

litt salt

litt isvann

Fyll:

6-8 syrlige epler, skrellet, uten kjernehus, i biter

25 gr brunt sukker

2-4 ss kanel

skallet fra en sitron

litt mel

Begynn med bunnen. Bland mel, sukker og salt i en stor bolle.Ha i smøret litt etter litt. Bland inn alt smøret og løs det opp i det tørre inntil du har noe som kan ligne litt grov sand i konsistens. Ha i litt og litt vann for å samle deigen. Den skal så vidt holde sammen. Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst en halvtime.

Dryss litt potetmel på kjøkkenbenken. Pass på at benken er ren og pen. Del deigen i to biter, der 1/3 settes av til lokket. Bruk en kjevle og kjevle ut resten av deigen tynt. Smør en paiform med formfett og legg deigen i bunnen. Pass på at du dekker hele. Skjær av overflødig deig. Sett i kjøleskapet sammen med deigen til lokket.

Skrell eplene, fjern kjernehusene og del i båter. Ha eplene i en ildfast form. Strø over brunt sukker, mel, kanel og sitronskall. Bland godt.

Eplepai på grillen er en nydelig dessert, eller til kaffen
Bland inn kanel, sukker, sitronskall og mel med eple, og sleng det hele litt på grillen

Fyr opp grillen til 185 grader og bak eplene i 20 minutter.

Hell de bakte eplebåtene i paiformen. Kjevle ut lokket slik du gjorde med bunnen og legg over. Pensle kantene med et sammenvispet egg og brett kantene fra bunnen over. Pensle lokket med egg. Lag et par snitt i midten av lokket slik at dampen kan slippe ut.

Fyr opp grillen til 200 grader, og sett paien på indirekte varme. Stek den inntil deigen er gyllen og flott.

Eplepai på grillen er en nydelig dessert, eller til kaffen
Når lokket er gyllent, er paien klar

La paien avkjøle seg noe før du skjærer den opp. Server lunken med enten nypisket krem eller vaniljeis.

Eplepai på grillen er en nydelig dessert, eller til kaffen
Eplepai på grillen er en nydelig dessert, eller til kaffen
Eplepai på grillen er en nydelig dessert, eller til kaffen
Denne eplepaien gjort på Traeger er helt fantastisk

pitmaster