Hjemmelaget «Big Mac» – enklere og bedre enn du tror

Hjemmelaget «Big Mac» – enklere og bedre enn du tror

Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen har sponsede linker og innhold.

«A Big Mac is a Big Mac, but they call it Le Big Mac.»

Jeg er ingen stor fan av McDonald’s, selv om jeg av og til spiser der. Og jeg synes ikke Big Mac er en spesielt god hamburger.  Men da jeg så en post fra Ragnarok_Norge på Instagram (som jeg synes du skal følge), skjønte jeg at jeg måtte prøve å lage min versjon av den berømte burgeren.  Inspirasjonen for mye av dette kommer fra en oppskrift den amerikanske kokken Dennis Prescott har laget. Og sausen er tatt fra McDonald’s Canadas video på YouTube. Så da vet du det.

Denne versjonen av Big Mac mangler også hamburgerbrødet med sesamfrø. Det er en grunn til det. Det er nemlig at jeg ikke er så stor fan av den type hamburgerbrød. I det hele tatt er jeg ikke en stor fan av norske hamburgerbrød en får kjøpt i butikken. Men nå, etter år med leting, tror jeg at jeg har funnet de beste hamburgerbrødene til salgs i Norge. Og de er ikke hamburgerbørd i det hele tatt. Det er boller fra Baker Klausen i Drammen.

Disse har omtrent samme størrelse, konsistens og smak som amerikanske «Hawaiian rolls» eller «potato rolls». Perfekte til burgere med andre ord!

Nok om brød! Over til «Le Big Mac»:

Til to burgere trenger du:

400 gr kjøttdeig

4 gr salt

4 gr svart pepper

(evt Traeger Blackened Saskatchewan Rub)

3 hamburgerbrød

2 dl finhakket isbergsalat

1 dl finhakket gul løk

8 skiver sylteagurk

4 skiver hamburgerost, cheddar

2 dl saus

saus:

2 dl majones

2 spiseskjeer agurkmix, evt veldig finhakket sylteagurk

1 spiseskje eplesidereddik

2 teskjeer hvitløkspulver

2 teskjeer løkpulver

1 teskje paprikapulver

Bland alle ingrediensene i en bolle og la stå en stund slik at smakene utvikler seg. Denne kan du gjerne lage dagen før og la stå i kjøleskapet.

hamburgerne:

Ha kjøttdeigen i en stor bollene. Ha i krydderne. Jeg synes Treagers Blackened Saskatchewan Rub funker veldig bra her. Den gir mer fylde i smaken. Mål opp porsjoner på 100 gram og form hamburgerne. Jeg foretrekker å bruke en burgerpresse, for da får jeg like store hamburgere, og de ser rett og slett bedre ut. Legg burgerne på en tallerken og sett i kjøleskapet mens du gjør resten.

Finhakk løk og salat og ha i ulike skåler.

Fyr opp grillen. Jeg bruker en Traeger Ironwood 885. Med den stiller jeg inn temperaturen og trykker på «Ignite». Deretter følger jeg med på appen som sier fra når grillen har riktig temperatur. Her satte jeg på full guffe, 260 grader. Legg en støpejernspanne på grillen og la den varme seg opp. Denne skal vi bruke til hamburgerbrødene.

Del to av hamburgerbrødene i to. Del det tredje hamburgerbrødet i tre deler. Ta vare på toppen og bruk det til noe annet, som f eks finhakket i kjøttboller. Ha litt smør på hamburgerbrødene.

PRO TIP: Det finnes mye dårlige hamburgerbrød der ute, og veldig store. Gå for slidersbrød. Eller som jeg har gjort her, boller fra Baker Klausen. De er faktisk perfekte til hamburgerbrød!

Legg hamburgerne på grillen, og grill dem på den ene siden til du ser at det pipler saft opp. Da kan du snu dem. Samtidig legger du hamburgerbrødene med den smurte siden ned på støpejernsplaten. Evt kan du ta dem rett på rista. Pass på at de ikke blir brent.

Når brødene er ferdig ristet, tar du dem av.

Ha på saus, løk, salat og en osteskive. Gjenta prosessen på «mellombrødet». Legg en rykende varm hamburger på toppen og et par skiver sylteagurk på toppen. Gjenta med det neste laget og plasser den øverste delen av brødet på toppen.

Le big mac
Big mac gjort på grillen

Server med pommmes frites og noe iskaldt å drikke.

pitmaster