Meat is murder

Meat is murder

Kjøtt er drap. Kjøttet vi spiser kommer fra dyr som en gang levde, enten det er fisk, skalldyr, fjørfe, svin, vilt eller storfe. Det er ikke til å komme unna.

Mennesket, i likhet med vår nærmeste apeslektning sjimpansene, spiser både planter og kjøtt. Vårt altomfattende kosthold bidro sterkt til at vi kunne utvikle vårt aller største fortrinn, nemlig hjernen. Og det at vi tilbereder maten vår forsterket dette.

Men dette skal ikke handle om menneskets utvikling. Dette skal handle om vegetarianere og veganere.

Om du velger å følge et plantebasert kosthold, så er det helt greit. Det har jeg ikke noe problem med, enten motivasjonen din er en kjærlighet til dyr, miljøet eller at det gjør at du føler deg bedre. Kjør på og spis det som gjør deg glad.

Mitt problem er når det kommer usanne påstander, når man bruker frykt eller forsøker å gi andre dårlig samvittighet for å spise kjøtt. Eller denne «holier than thou»-holdningen mot kjøttspisere som enkelte av disse grønnsaksspiserne har.

Det er ingenting som tyder på at det å spise kjøtt, animalsk fett eller egg er helseskadelig. Det er heller ingen studier som viser at et plantebasert kosthold er bedre for deg (den såkalte Kina-studien er for lengst grundig avfeid) enn et kosthold som også inneholder animalsk protein. Snarere det motsatte. Et balansert kosthold, med både animalsk protein og grønnsaker er det som er best for oss. Man kan tross alt leve på pommes frites og potetchips og fortsatt være veganer.

«Det smaker akkurat som kjøtt!»

For det første, nei, det gjør ikke det. En stekt sopp er en stekt sopp og smaker som stekt sopp (og jeg elsker stekt sopp). Men stekt sopp smaker ikke som kjøtt. Det er godt, men det er ikke kjøttsmak.

Og for det andre, hvorfor skal det på død og liv smake som kjøtt? La heller retten og ingrediensene smake som hva det er fremfor å forsøke å få det til å smake som noe annet. Bruk grønnsaker, belgfrukter og annet som ikke har hatt en mor til å lage maten din, og la smakene stå på egne bein.

 

pitmaster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.