MeatandMetalNOs podcast Episode 3 – Hva slags grill bør du velge?

MeatandMetalNOs podcast Episode 3 – Hva slags grill bør du velge?

Episode 3 av podcasten er her! Denne gangen med gode råd og tips til hva du bør tenke på når du skal handle grill!

Jeg har skrevet en del om ulike griller og grillutstyr. Noen er dyre og fancy, og andre er ikke fullt så dyre og fancy. En dyrere grill har sine fordeler fremfor en som er billigere. Svært ofte vil en dyrere grill være bedre laget, noe som gjør at temperaturen holder seg bedre i grillen, særlig om du bruker en smoker eller en kulegrill.

Det er ikke alle som har råd til en fancy grill eller plass til et monster av en smoker. Kanskje du ikke har lyst til å investere flere tusen kroner i noe du ikke kommer til å bruke så mye.

Og det er helt i orden.

Det som spiller en stor rolle er å finne en grill som passer dine behov og din lommebok. Kanskje det er en billig kulegrill til et par hundre kroner. Og det viktigste er at du bruker grillen du har. Det kan selvsagt være lettere å få til skikkelig barbecue på en Traeger, en kamado eller en av Webers toppmodeller. Men det går helt fint å lage for eksempel pulled pork på en liten og billig kulegrill.

 

Ved å bruke grillen din så ofte du bare kan, lærer du den å kjenne. Du finner ut hvor varm den blir, hvor lenge den holder temperaturen. Du må kanskje fikle litt med ventilene for å få den temperaturen du vil ha. Kanskje må du være litt barnevakt for grillen, eller kanskje den klarer seg fint selv. Det kan være at grillen din har et stort kullforbruk. Kanskje det ikke er kull, men briketter som fungerer best.

Så gi litt beng i at naboen har en gassgrill med seks brennere og kan brødfø en mellomstor afrikansk landsby i én omgang. Fyr opp grillen som du kjøpte på tilbud på Elkjøp. Bruk den. Lær den å kjenne. Vær stolt av den. Det er tross alt din grill.

Sommeren er for lengst over. Det er oktober og høsten er her. Det betyr at mange butikker har salg på griller for å gi plass til juledekorasjoner og annen moro.

Men hva slags grill skal du velge?

Det er mange alternativer på markedet, tilpasset de fleste behov og lommebøker.

Vi kan dele de ulike typene grillene inn etter hva slags type brensel de bruker, kull, gass, elektrisitet eller pellets.

De har alle sine fordeler og ulemper. Dette er en kort gjennomgang.

 

ELEKTRISK GRILL:

 

Dette er et alternativ for de som bor i en leilighet med balkong, og der det ikke er akseptert at naboene får os og matlukt rett inn på sin balkong og leilighet. Brannsikkerheten spiller selvsagt også inn. Gass eller kull er ikke så populært i så tett befolkede områder.

Fordelen med elektrisk grill er at det er lite os fra matlagingen og du slipper røyken. Det vil si, naboene dine slipper røyken. De fleste elektriske griller la deg også kontrollere temperaturen på det du skal tilberede. Dermed kan du stå ute på den bittelille balkongen din, med en skjøteledning og «grille» selv om du bor i blokk.

Jeg skriver «grille», for det meste av det som er det fine med å grille forsvinner med en elektrisk variant. Du vil få samme, om ikke bedre, resultat ved å bruke en grillpanne i støpejern på komfyren.

 

GASS:

 

Gassgriller har blitt svært populært her til lands de siste 20 årene. Og det er ikke uten grunn.

Det er raskt og enkelt å sette i gang grillen. Du slipper å tenke på å kjøpe kull hver gang du skal grille, du slipper å vente tre kvarter før du kan legge maten på selve grillen, og du kan enkelt kontrollere temperaturen. Det er også fullt mulig, med litt ekstrautstyr å gjenskape litt av røyksmaken man får når en bruker kull. De aller, aller fleste gassgriller har også lokk, noe som gjør det svært enkelt å steke større kjøttstykker over lengre tid. Bare husk på å bruke et termometer på det du skal lage.

Den store ulempen med gass er vedlikeholdet.

Slanger, tetninger, brytere må sjekkes før du griller, og i det minste før du setter grillen bort for vinteren og før du drar den frem igjen. Gass er fint, men gasslekkasje er farlig. Ikke bare på grunn av eksplosjonsfaren, men propangass kan også være svært giftig når man puster inn mye av det.

Brennerne må også sjekkes. Når man griller vil det dryppe saft og fett og andre ting ned, og dersom ikke dette fjernes relativt jevnlig vil dette gå utover ytelsen og sikkerheten til grillen.

 

KULL:

 

Den klassiske kullgrillen er kjent og kjær for de fleste av oss. For mange er det kull som er selve grilling.

Fordelen er at kullgriller er relativt enkle å vedlikeholde. Fjern asken med jevne mellomrom, rense grillristen, og det er det.

Med kull får du også en herlig, dempet røykaroma på maten. Ønsker du mer, er det lett å få tak i røykflis du kan strø over glørne. Eller hva med å kløyve litt av vedlageret som ble til over etter vinteren?

Ulempen er at det tar tid. Det vil ta rundt en halvtime til tre kvarter før du kan legge maten på grillen. Kull lager røyk, men heldigvis forsvinner den etter noen få minutter.

Sammenlignet med gassgriller, kan det være vanskelig å kontrollere temperaturen. Du kan ikke bruke en kullgrill og bare gå fra. Her må det følges med. Heldigvis går det raskt å lære seg å kontrollere temperaturen på en kullgrill. På mange modeller er det ulike nivåer for grillristen, og med den klassiske kulegrillen finnes det flere teknikker for å oppnå en sakte tilbredning som minner om barbecue.

Men hva med størrelse?

Mitt tips er å kjøpe så stor grill du har råd og plass til. Da får du plass til å grille kjøtt, fisk, tilbehør, ja, til og med dessert til familie og venner. Er grillen din for liten vil det ta lang tid før maten kommer på bordet om dere er mange, og skal du lage mye mat må du tenne opp flere ganger (dersom du bruker kull).

Så tenk gjennom hvilke behov du har, om borettslaget/bygget du bor har restriksjoner, hvor mye og når du har tenkt til å grille før du løper ut og kjøper en grill.

 

Ved, kull, briketter og gass har frem til nå vært brennstoffet man har brukt når man skal grille.

Jeg har skrevet litt om fordelene og ulempene med de ulike kildene tidligere. Gassens store fordel er at det går raskt. Fyr opp og i løpet av minutter er grillen klar. Dette passer godt i en travel hverdag for mange når ungene er sultne og grilllysten er stor.

Den store ulempen er jo at man ikke får denne deilige røykaromaen som en gjerne får ved bruk av kull/briketter eller ved. Med mindre du investerer i en røykboks og røykflis og holder på og legger denne nedi ved brennerne.

Heldigvis er det nå et alternativ tilgjengelig her til lands. Pelletsgrillene er kommet.

Ja, du leste riktig. Dette er griller som bruker pellets som varmekilde. Ikke de som man bruker til å varme opp huset, med egne pellets laget av ulike tresorter som fungerer som smakssettere.

Traeger lanserte pellets-griller på begynnelsen av 90-tallet,og de er fortsatt den ledende produsenten av slike griller. Nå som patentet er utløpt er det kommet en rekke nye produsenter på markedet som Yoder og Green Mountain Grills.

 

Grillene ser til forveksling lik ut en gassgrill eller en amerikansk røykovn (smoker) som brukes til barbecue. Man fyller opp et kammer med pellets, og nederst er det en aksling som frakter pellets inn i brennkammeret. Det hele skjer automatisk, og mengden bestemmes av temperaturen du ønsker. Det er som å skru på en ovn. Traeger selv sier det er bare «fire and forget», eller fyr opp og glem det, på godt norsk. Inne i selve grillen er det en vifte som fordeler varmen, slik at grillen fungerer nesten som en varmluftsovn. Kanskje det er riktigere å si at dette er en «vedfyrt» vifteovn?

Her kan man grille, røyke, bake, braissere, steke. Mulighetene er nærmest uendelige. Foretter, hovedretter, desserter, brød, pizza (for pizza fra vedfyrt ovn er noe helt eget), lage julemiddagen, eget bacon, ja, i det hele tatt. Og ettersom det hele er automatisk, er det bare for deg å slappe av, leke med ungene, ta deg noen øl eller vin sammen med gjestene (bare pass på at maten ikke blir overstekt). I det minste, det er hva produsentene lover.

Noe av innsigelsene fra kjennere er at pellets-griller ikke gir deg den samme fine stekeoverflaten som en vanlig grill, mest fordi disse grillene bruker indirekte varme. Treager på sin side, hevder at det ikke er noe problem. Spesielt ikke med den nye Pro-serien som ble lansert i år.

Her til lands er det BBQ Shop i Asker som importerer Traeger Grills. De har også andre produsenter av pellets-griller i sortimentet sitt, Yoder og Memphis Wood Fire Grills. I Statene er utvalget naturlig nok større, men det skulle ikke forundre meg om pellets-griller blir det neste store. Der borte er pellets et svært raskt voksende segment. Riktignok er det en stund før pellets vil ta igjen både gass og grill.

Les mer på bloggen: www.meatandmetal.no

Følg meg på

Facebook MeatandMetalNO

Instagram MeatandMetalNO

Og selvsagt Twitter MeatandMetalNO

Her finner du BBQ Shops nettside

 

pitmaster