Røykring – hva er det egentlig og betyr det noe som helst?

Røykring – hva er det egentlig og betyr det noe som helst?

Røykring, eller smoke ring, er noe mange som driver med barbecue og grilling higer etter. Enkelte mener det er et kvalitetsstempel på at kjøttet er skikkelig barbecue.  Og for de som driver med dette som hobbybasis, er den første skikkelige røykringen ofte et tegn på at de har fått det til.

Hva er røykring?

Det er en ring på et par millimeter langs yttersiden av kjøttet, mellom barken og kjøttet, som oppstår på svin, storfe og fjørfe. Den kan variere fra lett rosa til en langt mørkere farge. I visse kretser sees dette på som et bevis på at kjøttet har ligget lenge i røyk på lav temperatur. det er også de som mener at en tydelig røykring er en indikasjon på at kjøttet er mørt og saftig. Røykring er også et av kriteriene som benyttes når man skal dømme i barbecue-konkurranser.

Høyrygg med godt utviklet røykring fra Traeger’n

Røykringen oppstår når myglobin, et stoff som finnes i kjøtt, reagerer med nitrogenmonoksid og karbonmonoksid, gasser man finner i nettopp røyk. Og ettersom disse gassene ikke trenger langt inn i kjøttet, får man heller ikke denne reaksjonen lenger inn. Reaksjonen ligner den som oppstår når man bruker spekesalt som inneholder sodiumnitrat (det er derfor bacon kjøpt i butikk ofte har en lett rosa farge).

Røykring på oksestek

Dermed er det lite som tyder på at en røykring er et bevis for at kjøttet er mørt og saftig. Men den kan tyde på at kjøttet har ligget lenge i røyken og på lav temperatur.

Likevel, det ser veldig fint ut. Og vi mennesker liker jo å spise med øynene.

Hvordan oppnå røykring?

Det er et par ting du kan gjøre for å få røykring på kjøttet du har liggende på smokeren din.

Trim av så mye som mulig av fettet ettersom gassene som er viktige for å skape den nødvendige reaksjonen ikke trenger gjennom fettlaget.

Spray kjøttet en gang i timen med en vannbasert væske som eplejuice. Vått kjøtt tiltrekker seg flere røykpartikler. Dessuten forhindrer sprayingen at barken som danner seg blir så hard at gassene ikke trenger inn.

Bruk lav temperatur og lang tid. Myoglobinet brytes ned ved høye temperaturer og blir brunt. NO og CO bidrar til å stanse nedbrytingen. Men de trenger litt tid på å gjøre det.

Det er de som hevder at det er vanskelig eller umulig å få en god røykring på en Traeger. Det har jeg aldri opplevd som et problem. Jeg har faktisk sjelden opplevd å ikke få røykring når jeg lager barbecue. Ikke det at jeg higer etter det når jeg lager mat.

Les denne fantastiske artikkelen fra Amazing Ribs for mer om røykringer.

pitmaster