Salt gjør maten din bedre på alle måter

Salt gjør maten din bedre på alle måter

Salt er helt grunnleggende i matlaging. Og visste du at vi mennesker faktisk trenger salt for å overleve?

Salt har vært svært viktig for oss mennesker opp gjennom historien. Det eldste saltutvinningsanlegget man har funnet er rundt 8000 år gammelt. Steder som Saltnes og Saltkopp bærer vitne om utvinning av salt. Ordet «salær», altså lønn, stammer fra en periode da man fikk utbetalt lønn i salt.

hva er salt?
Havsalt høstes. Illustrasjonsfoto

Salt, eller for å være presis, koksalt, består av natrium (Na) og klor (Cl). Koksalt, som også kalles bordsalt, kan deles inn i to hovedgrupper, bergsalt og havsalt.

Bergsalt, som navnet tilsier, utvinnes fra mineraler i bakken.

Sjøvann fordampes og vi får havsalt. Illustrasjonsfoto

Havsalt utvinnes ved at sjøvann fordampes.

Salt kan også utvinnes ved at man pumper opp saltholdige kilder og trykkkoker det.

hvorfor trenger vi salt?

Salt er viktig for å kunne opprettholde den elektrolytiske balansen i kroppen vår. Vi behøver ikke mer enn rundt to gram salt per dag.

Salt har historisk sett hvert viktig fordi det har vært ett av to mulige konserveringmetoder av kjøtt og fisk før kjøleskapet kom på banen. Den andre metoden er røyking.

hva gjør salt i maten?

Salt gjør en rekke ting i maten vår.

Picanha er nydelig kjøtt
Salt gjør maten din bedre på så mange måter

Med tanke på grilling og barbecue, som denne bloggen jo tross alt handler om, er saltet med på å binde røyk til kjøttet slik at du får mer røyksmak og en nydelig bark.

Men det gjør mer også.

Salter du maten i god tid på forhånd, enten det er kjøtt, fisk eller grønnsaker, vil saltet på overflaten trekke ut væske fra maten. Denne væsken vil løse opp saltet, og takket være osmose, vil saltet trekkes inn i cellene i maten.

Salt er viktig, både for kroppene våre og i maten. Illustrasjonsfoto

Trykket denne saltvæsken skaper inne i cellene er med på å bryte dem ned. Dermed får du opplevelsen av mørere kjøtt og grønnsaker når du tilbereder dem.

Og nettopp på grunn av dette, bidrar saltet også til karamelliseringen av kjøttet, slik at du får en bedre stekeoverflate når du griller maten din.

Smak og behag

Salt gir ikke bare saltsmak. Ettersom vi mennesker er følsomme for salt, kan saltet også påvirke hvordan vi oppfatter andre smaker.

Du har kanskje hørt at du skal salte aubergine for å trekke ut bitterheten? Faktisk forsvinner ikke bitterheten når du gjør det. Men saltet dekker over den bitre smaken slik at auberginen ikke smaker like bittert som når du ikke salter den.

Forsøk å ha litt salt i smeltet sjokolade neste gang du lager en sjokolademousse eller konfekt. Saltet bidrar til en rundere og mer intens sjokoladesmak.

Salt til enhver anledning

Som jeg skrev over, utvinnes salt på ulike måter. Og selv om salt er salt, det er tross alt natrium og klor, kan det være lurt å ha et par ulike typer bordsalt i skapet.

Pastrami i skiver
Pastrami er saltet og krydret kjøtt

Grovsalt er flott å bruke når du skal koke pasta, når du skal lage en saltlake til for eksempel pastrami, eller du skal lage bacon.

Bacon til jul
Hjemmelaget bacon er nydelig

Fint salt er bra å bruke når du skal lage en gryterett, eller du skal salte maten før du griller den, som nakkekoteletter eller en god biff. Fint salt er nok også det nærmeste vi kommer kosher salt som amerikanske kokker er så glad i. Dette er en mellomting mellom fint salt, grovt salt og flaksalt.

Flaksalt er salt utvunnet fra sjøvann. Det består av store krystaller som løser seg raskt opp. Og dette saltet egner seg best til å drysse over maten når den er ferdig.

Med andre ord, salt er ikke bare for smakens skyld. Det gjør så mye mer med maten din.

pitmaster