Traeger – kicking gas in the ass

Traeger – kicking gas in the ass
Innlegget inneholder sponsende lenker

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker Traeger-grillen min. Det er en fantastisk grill, som leverer gang på gang. Maten som jeg lager på den, blir rett og slett herlig. Enten det er ribs, pulled pork, bibringe, pizza eller høyrygg.

Noe av det jeg liker med Traeger’n er at det er så enkelt å få til. Nesten litt for enkelt. Jeg skrur på grillen, stiller inn ønsket temperatur for det jeg skal lage, og det er stort sett det. Jeg skal innrømme at det tok litt tid før jeg klarte å stole på grillen, at jeg ikke behøvde å løfte på lokket hvert femte minutt for å sjekke maten som lå der inne.

PRO-serien og Timberline-serien kommer begge med innebygde kjøttermometre, slik at man kan følge kjernetemperaturen på kjøttet (eller fisken eller hva du nå enn skal lage). For det er nettopp det som er så viktig. Det er kjernetemperaturen som teller, ikke hvor mange timer maten har ligget på grillen.

traeger gir deg full kontroll på Temperaturen
Traeger gir deg fullstendig kontroll på temperaturen når du griller eller lager barbecue.

Og dermed kommer vi over på det som er Traegerens store fordel i forhold til for eksempel en bålpanne eller kulegrill. Temperaturkontroll. For det er det som er helt grunnleggende å mestre for å få god barbecue og grillmat. Med jevn temperatur kommer de gode resultatene. Ja, bruker du Traeger vil du se at temperaturen i grillen stiger og faller, er over og under den temperaturen som du har stilt den inn på. Men det samme gjør komfyren din på kjøkkenet. Bortsett fra at på den ser du ikke temperatursviningene. Det er gjennomsnittstemperaturen som teller.

På en kulegrill, eller en tradisjonell vedfyrt smoker, er det en større læringskurve for å mestre temperaturkontrollen. Du må hele tiden passe på varmen fra glørne. Og du må lære deg å ligge i forkant av eventuelle svingninger. Faller temperaturen for mye, må du ha på mer kull eller ved. Og har du for mye kull eller ved på vil temperaturen stige for raskt og for mye, med dertil dårlige resultater for maten.

Og nettopp fordi du hele tiden må passe på, er det ikke like lett å komme seg unna grillen eller smokeren. Det er mange som har tilbragt lange netter kun i selskap av kaffekoppen eller noe sterkere mens brisket og svinenakke godgjør seg på smokeren eller grillen.

Med Traegeren er det lettere. Det man skal passe på, er at det er nok pellets til en langvarig grillstund. Eller fylle på dersom det begynner å nærme seg tomt. Selv har jeg med lett hjerte fylt opp pelletskammeret seint på kvelden og lagt meg med et par kilo svinenakker og høyrygg liggende i røyken. Jeg nok våknet litt tidligere enn vanlig dagen etter, og vært litt kjappere ut av senga for å sjekke at alt er i orden. Og det har det vært. Gang etter gang.

vinter er grilltid
Jeg anbefaler ikke å gjøre dette, men Traegeren tåler faktisk litt snø
Jeg anbefaler ikke å gjøre dette, men Traeger grillen tåler faktisk litt snø

Vinterstid er historien den samme. Traegeren bruker mer pellets grunnet utetemperaturen, men det samme ville andre griller også ha gjort. Den har vært totalt nedsnødd, bokstavelig talt. Da har det vært å grave den ut, børste snøen vekk fra lokket på pelletskammeret og kontrollpanelet, og fyre den opp. Uten problemer. Jeg har grillet i tett snøvær og i strålende sol, jeg har grillet i 30 varmegrader og i -10 grader. Igjen uten problemer. Og de gangene maten ikke har vært nydelig, er det fordi jeg har latt den ligge for lenge, og ikke har fulgt med godt nok.

For selv med en Traeger må du følge litt med på maten. Hvert kjøttstykke er forskjellig. Noen ganger går det raskere enn andre. Ulike stykker kan kreve litt fuktighet i form av braissering eller litt sprut med sprayflaska. Eller det kan være du må pakke kjøttet inn i folie eller butcher paper litt før det du hadde tenkt.

Uansett, det er utrolig moro å lage mat på en Traeger.

Traeger on!

pitmaster