Barbecue kalkunbryst – en amerikansk klassiker

Barbecue kalkunbryst – en amerikansk klassiker

Pellets ble levert av BBQ Shop, og innlegget inneholder sponsede lenker

Da jeg vokste opp var kalkun noe vi spiste på nyttårsaften. Gjerne med kokte poteter, brun saus og waldorfsalat ved siden av. Men det jeg husker aller best, og som jeg likte best, var dagen etterpå. Da var det nemlig brød, majones, sylteagurk og kaldt kalkunkjøtt til frokost. Kalkunsmørbrød, eller turkey sandwich for å bruke det amerikanske begrepet, er en sandwichklassiker. Deilig mykt brød med masse fyll, majones, sprø grønnsaker og litt ost. Og skal vi være ærlige, så er det omtrent det kalkunbryst duger til.

I likhet med den noe mindre kyllingen, synes jeg kalkunbryst i seg selv er lite spennende. Det er et hvitt kjøtt som er meget magert. Dermed er det også svært lite smak på det. Mangelen på fett gjør også at det er en viss risiko for at brystet blir tørt. Som så mye annet av fjørfekjøtt må kalkunbryst gjennomstekes for å unngå smitte av ulumskheter. På grunn av størrelsen trenger kalkunbryst en del tid for å bli Ikke noe galt i det, men det er en del ekstra jobb.

Heldigvis, igjen fordi kalkunbryst har litt størrelse, kan man bruke det til skikkelig barbecue. Fileter er som regel best egnet til svært raskt steking, og kan fort bli tørre om de stekes for lenge. Med lav temperatur, godt med tid og litt kjærlighet blir kalkunbrystet nydelig saftig og gjennomstekt.

Dette er min versjon av denne amerikanske klassikeren.

Du trenger:

1 stk kalkunbryst, 900-1500 gr

Barbecue-saus

Eplejuice til spraying

Gjør klar Traegeren, smokeren eller grillen. Bruker du kullgrill kan det være lurt å bruke slangemetoden til dette. Temperaturen skal være rundt 120 grader. Jeg bruker eplepellets til mine kalkunbryst, men andre frukttrær som kirsebær funker også veldig bra.

Mens grillen blir varm, skyller du av kalkunbrystet og tørker det godt med kjøkkenpapir. Spray det med litt eplejuice, eller pensle med litt sennep. Dryss godt med salt og pepper, eller salt og memphis dust.

PRO TIP: Kalkunbrystet har en veldig ujevn tykkelse.  Du kan med fordel skjære av den tynneste delen og ta det for seg selv.

Legg kalkunbrystet på grillen. Bruker du kull- eller gassgrill skal kalkunen ligge på indirekte varme. Sett i et steketermometer i den tykkeste delen av brystet. Målet er en kjernetemperatur på 74 grader.

Kalkunbryst blir saftig og godt på grillen

Spray kalkunbrystet med litt eplejuice etter rundt tre kvarter gjennom hele grilltiden. Den siste timen kan du begynne å pensle kalkunen med et tynt lag med barbecuesaus før du sprayer med eplejuice. Det siste kvarteret kan du ha på litt tykkere lag med saus.

Når termometeret viser 74 grader, tar du på en siste lag med saus, tar kalkunen av Traegeren, smokeren eller grillen, pakker det løst inn i folie og lar det hvile i minst en halvtime.

Avhengig av størrelsen på brystet kan det ta fem til åtte timer før det når kjernetemperaturen. Det kan også være at temperaturstigningen stopper opp litt, men ikke bli redd. Dette er helt normalt. Bare fortsett som du stevner. Temperaturen vil veldig snart begynne å stige.

Nydelig og saftig barbecue-kalkunbryst er en klassiker i sandwicher
Nydelig og saftig barbecue-kalkunbryst er en klassiker i sandwicher. Skjær i passe skiver og frys ned så har du lunsj hele uka.

Skjær brystet i tynne skiver og legg skivene i porsjonsposer dersom du ikke skal bruke alt i løpet av kort tid. Resten legger du i frysen. Enkelt pålegg eller til salater i lunsjen i uka som kommer.

Så over til selve sandwichen, eller sammich, som mange av våre amerikanske venner sier.

Til en sandwich trenger du:

To skiver godt brød (jeg foretrekker loff eller godt rundstykke)

Tre-fire skiver kalkunbryst

Majones (Min favoritt er Hellmann’s, men bruk den du liker)

Sennep (Dijon er perfekt)

To store osteskiver (Sveitserost er klassisk, men bruk den du liker)

En skive tomat

Noen skiver sylteagurk

Litt strimlet romanosalat eller hjertesalat (samme salat, men hjertesalaten er mindre)

Kalkun, og særlig barbecue-kalkunbryst, er en sandwichklassiker

Smør skivene med godt med majones og sennep. Legg en osteskive på hver av brødskivene. Disse vil forhindre at mye fukt fra tomaten og agurken trenger inn i brødet. Så et lag salat, deretter litt tomat, en skive kalkun, løk, mer kalkun, sylteagurk og til slutt den siste skiven kalkun. Legg den andre brødskiven over, og du er ferdig. Amerikanere er også veldig glade i å spise litt potetgull ved siden av sandwichene sine, så ta gjerne en god håndfull av det som tilbehør.

 

pitmaster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.