MeatandMetalNO-podcast ep. 5 Texas Style Barbecue

MeatandMetalNO-podcast ep. 5 Texas Style Barbecue

Før jeg begynner, så har det skjedd litt med lydkvaliteten da jeg skulle endre filformatet. Beklager det på det sterkeste.

Ny mikrofon, endre stilen litt

Vignett!

Laget av Didrik Telle-Wernersen

Bassist i Obliteration, legge link i notatene, Spotify

Death metal fra Kolbotn, startet 2001

Hva er det med Kolbotn? Turboneger, Darkthrone, Aura Noir

Gitt ut flere album, Nekropsalms, siste i 2014, Obscured within

stadig vekk konserter, tidligere i år turne i USA

Følg dem på Facebook, link i notatene

Shout-out til Grillet.no bbq team!

The Jack, Jack Daniels Invitational, i Lynchburg TN slags VM i BBQ, en av de største og hardeste konkurransene

Her er eliten

95 lag, alle invitert

Grillet.nos resultater

Totalt 72. Plass, slo svenskene i alle kategorier

Kylling 42. Plass 171,96 p

Pork ribs – 43. Plass – 170,26 p

Brisket – 91. Plass 150,26

Sauce – 52. Plass 167,42 p

Dessert 47. Plass 160,5 p

Cooking from homeland 14. Plass 167,42 p

KCBS regler, 180 poeng oppnåelig per kategori

Texas style barbecue

Det er fire ulike barbecue-stiler i Texas

East

West

South

Central

Ta for meg alle fire, central til slutt.

Texas er stort, dobbelt så stort som Tyskland.

Store regionale forskjeller innen bbq

East Texas style er ofte hakket, og ikke skåret i skiver. En videreføring av bbq fra resten av sørstatene.

Svin og storfe i like mengder på menyen

Mye spare ribs. Storfe (brisket) hakkes og serveres i brød

Større fokus på saus enn andre steder i Texas

Tilbehør inkluderer okra, mac & cheese,

West Texas

Også kjent som Cowboy style

Bruker direkte varme

Minner mer om den historiske bbq, i ei grøft der folk samles

Kan minne om argentinsk asado, med bål som brenner ned og glørne spas over til der maten er.

Mesquite brukes ofte

Mye spare ribs, pølser, halve kyllinger. Noe brisket

South Texas

Også kjent som barbacoa

Stor mexicansk påvirkning

Tradisjonelt oksehode som pakkes i blader og grilles i ildgrop over lang tid. Kjøttet skjæres av og serveres i tortillas som tacos

Tungen og øynene brukes også.

Hodet stekes langsomt over nattet, rives og selges per pund.

Få steder som serverer tradisjonell barbacoa, men fortsatt populært blant private, til fest etc.

Geitehoder er heller ikke uvanlig

Unggjeiter grilles også hele, serveres med bønner, salsa, koriander

Central Texas

Kanskje mest kjente.

Begynte i tiåret etter den amerikanske borgerkrigen

Tyske og tjekkiske slaktere flyttet til Texas, byer som Luling, Lockhart

Solgte kjøtt fra hele skrotter

Begynte å røyke kjøttet for å konservere det som ikke ble solgt

Solgte etterhvert tilberedt kjøtt i papir, butcher paper

Kommer inn, tar brett, ber om ulike kjøtttyper, selges per pund som regel, the cutter skjærer opp kjøttet, veier det, legger på brettet.

Tilebhør er syltet agurk, coleslaw, bønner, potetsalat

Saus er ikke viktig, servert ved siden av. Ofte tynn eddikbasert saus til dypping.

Krydder er salt, pepper, paprika, chili

Stort fokus på kjøttkvaliteten

Tresorten er eik, såkalt post oak, brukes til telegrafstolper

På 60-tallet ble brisket populært, nå nærmest synonymt med central Texas bbq

Men også short ribs, oksenakke og andre deler av forparten

Tradisjonelle steder for Central Texas Barbecue

Southside Market, i Elgin, eldste “joint” i Texas

  • Begynte i 1882 da Wilhelm Moon slaktet storfe og solgte kjøttet fra en vogn
  • Røyket kjøtt og pølser som konservering
  • Første fysiske butikk/joint åpnet i 1898
  • Nåværende familie tok over i 1968, tredje generasjon som driver den nå

 

Kreuz Market, Lockhart, pitmaster Roy Perez,, bbq Elvis

  • Åpnet i 1900 som slakterbutikk, i 1924 var bbq det største
  • Bruker en åpen “pit”
  • Forbud mot bbq-saus

 

Louie Mueller BBQ

  • Åpnet i 1949
  • Sønnen Bobby tok over i 1974
  • Nåværende eier/pitmaster Wayne Mueller, tok over i 2007

 

Snow’s

  • Relativt ny, åpnet i 2003, kun åpnet noen få timer i uka
  • Tootsie Tomanetz, 80 år, kvinne, nylig fått ny hofte, still going strong
  • Hun har jobbet med bbq i over 50 år, siden 1966
  • Lenge kjent som beste bbq i Texas frem til Franklin åpnet

 

Nye steder

 

Franklin BBQ

  • Brisket-gud
  • Åpnet en food truck i 2009
  • Vokst gradvis, åpnet restaurant i Austin
  • Ventetid på flere timer
  • Anses som verdens beste bbq, iaf brisket
  • Bok: Franklin Barbecue: A Meat-Smoking Manifesto
  • For tiden stengt grunnet brann

 

La Barbecue

  • Eies av LeAnn Mueller, datter av Wayne Mueller, var veggis da hun begynte å jobbe på Louie Mueller, brøt etterhvert ut og startet La Barbecue
  • Tradisjonell Texas bbq, med moderne twist
  • Var food truck, nå restaurant. Skal åpne i Los Angeles også

 

Les mer på bloggen: www.meatandmetal.no

Følg meg på

Facebook MeatandMetalNO

Instagram MeatandMetalNO

Og selvsagt Twitter MeatandMetalNO

Podcasten er nå også tilgjengelig på iTunes, så gi meg en vurdering der (Hint: fem stjerner gjør meg meget meget glad:

https://itunes.apple.com/no/podcast/meatandmetal-no-norges-tyngste-grillblogg/id1295536782?mt=2

 

Linker

Obliteration https://www.facebook.com/obliterationofficial/

Southside market https://www.southsidemarket.com/

Kreuz Market https://www.kreuzmarket.com/

Louie Mueller BBQ https://www.louiemuellerbarbecue.com/

Snow’s BBQ http://snowsbbq.com/

La Barbecue https://www.labarbecue.com/

Franklin Barbecue https://franklinbbq.com/

Grillet.no BBQ team https://www.facebook.com/grillet.no.bbqteam/

 Grillet.no Norges største og første grillforum på nettet https://www.grillet.no

pitmaster