MeatandMetalNO-podcast ep. 5 Texas Style Barbecue
Før jeg begynner, så har det skjedd litt med lydkvaliteten da jeg skulle endre filformatet. Beklager det på det sterkeste.
Ny mikrofon, endre stilen litt
Vignett!
Laget av Didrik Telle-Wernersen
Bassist i Obliteration, legge link i notatene, Spotify
Death metal fra Kolbotn, startet 2001
Hva er det med Kolbotn? Turboneger, Darkthrone, Aura Noir
Gitt ut flere album, Nekropsalms, siste i 2014, Obscured within
stadig vekk konserter, tidligere i år turne i USA
Følg dem på Facebook, link i notatene
Shout-out til Grillet.no bbq team!
The Jack, Jack Daniels Invitational, i Lynchburg TN slags VM i BBQ, en av de største og hardeste konkurransene
Her er eliten
95 lag, alle invitert
Grillet.nos resultater
Totalt 72. Plass, slo svenskene i alle kategorier
Kylling 42. Plass 171,96 p
Pork ribs – 43. Plass – 170,26 p
Brisket – 91. Plass 150,26
Sauce – 52. Plass 167,42 p
Dessert 47. Plass 160,5 p
Cooking from homeland 14. Plass 167,42 p
KCBS regler, 180 poeng oppnåelig per kategori
Texas style barbecue
Det er fire ulike barbecue-stiler i Texas
East
West
South
Central
Ta for meg alle fire, central til slutt.
Texas er stort, dobbelt så stort som Tyskland.
Store regionale forskjeller innen bbq
East Texas style er ofte hakket, og ikke skåret i skiver. En videreføring av bbq fra resten av sørstatene.
Svin og storfe i like mengder på menyen
Mye spare ribs. Storfe (brisket) hakkes og serveres i brød
Større fokus på saus enn andre steder i Texas
Tilbehør inkluderer okra, mac & cheese,
West Texas
Også kjent som Cowboy style
Bruker direkte varme
Minner mer om den historiske bbq, i ei grøft der folk samles
Kan minne om argentinsk asado, med bål som brenner ned og glørne spas over til der maten er.
Mesquite brukes ofte
Mye spare ribs, pølser, halve kyllinger. Noe brisket
South Texas
Også kjent som barbacoa
Stor mexicansk påvirkning
Tradisjonelt oksehode som pakkes i blader og grilles i ildgrop over lang tid. Kjøttet skjæres av og serveres i tortillas som tacos
Tungen og øynene brukes også.
Hodet stekes langsomt over nattet, rives og selges per pund.
Få steder som serverer tradisjonell barbacoa, men fortsatt populært blant private, til fest etc.
Geitehoder er heller ikke uvanlig
Unggjeiter grilles også hele, serveres med bønner, salsa, koriander
Central Texas
Kanskje mest kjente.
Begynte i tiåret etter den amerikanske borgerkrigen
Tyske og tjekkiske slaktere flyttet til Texas, byer som Luling, Lockhart
Solgte kjøtt fra hele skrotter
Begynte å røyke kjøttet for å konservere det som ikke ble solgt
Solgte etterhvert tilberedt kjøtt i papir, butcher paper
Kommer inn, tar brett, ber om ulike kjøtttyper, selges per pund som regel, the cutter skjærer opp kjøttet, veier det, legger på brettet.
Tilebhør er syltet agurk, coleslaw, bønner, potetsalat
Saus er ikke viktig, servert ved siden av. Ofte tynn eddikbasert saus til dypping.
Krydder er salt, pepper, paprika, chili
Stort fokus på kjøttkvaliteten
Tresorten er eik, såkalt post oak, brukes til telegrafstolper
På 60-tallet ble brisket populært, nå nærmest synonymt med central Texas bbq
Men også short ribs, oksenakke og andre deler av forparten
Tradisjonelle steder for Central Texas Barbecue
Southside Market, i Elgin, eldste “joint” i Texas
- Begynte i 1882 da Wilhelm Moon slaktet storfe og solgte kjøttet fra en vogn
- Røyket kjøtt og pølser som konservering
- Første fysiske butikk/joint åpnet i 1898
- Nåværende familie tok over i 1968, tredje generasjon som driver den nå
Kreuz Market, Lockhart, pitmaster Roy Perez,, bbq Elvis
- Åpnet i 1900 som slakterbutikk, i 1924 var bbq det største
- Bruker en åpen “pit”
- Forbud mot bbq-saus
Louie Mueller BBQ
- Åpnet i 1949
- Sønnen Bobby tok over i 1974
- Nåværende eier/pitmaster Wayne Mueller, tok over i 2007
Snow’s
- Relativt ny, åpnet i 2003, kun åpnet noen få timer i uka
- Tootsie Tomanetz, 80 år, kvinne, nylig fått ny hofte, still going strong
- Hun har jobbet med bbq i over 50 år, siden 1966
- Lenge kjent som beste bbq i Texas frem til Franklin åpnet
Nye steder
Franklin BBQ
- Brisket-gud
- Åpnet en food truck i 2009
- Vokst gradvis, åpnet restaurant i Austin
- Ventetid på flere timer
- Anses som verdens beste bbq, iaf brisket
- Bok: Franklin Barbecue: A Meat-Smoking Manifesto
- For tiden stengt grunnet brann
La Barbecue
- Eies av LeAnn Mueller, datter av Wayne Mueller, var veggis da hun begynte å jobbe på Louie Mueller, brøt etterhvert ut og startet La Barbecue
- Tradisjonell Texas bbq, med moderne twist
- Var food truck, nå restaurant. Skal åpne i Los Angeles også
Les mer på bloggen: www.meatandmetal.no
Følg meg på
Facebook MeatandMetalNO
Instagram MeatandMetalNO
Og selvsagt Twitter MeatandMetalNO
Podcasten er nå også tilgjengelig på iTunes, så gi meg en vurdering der (Hint: fem stjerner gjør meg meget meget glad:
https://itunes.apple.com/no/podcast/meatandmetal-no-norges-tyngste-grillblogg/id1295536782?mt=2
Linker
Obliteration https://www.facebook.com/obliterationofficial/
Southside market https://www.southsidemarket.com/
Kreuz Market https://www.kreuzmarket.com/
Louie Mueller BBQ https://www.louiemuellerbarbecue.com/
Snow’s BBQ http://snowsbbq.com/
La Barbecue https://www.labarbecue.com/
Franklin Barbecue https://franklinbbq.com/
Grillet.no BBQ team https://www.facebook.com/grillet.no.bbqteam/
Grillet.no Norges største og første grillforum på nettet https://www.grillet.no