Grillet kylling med Alabama White Sauce

Grillet kylling med Alabama White Sauce

Alabama White Sauce er kanskje den mest spesielle av alle barbecue-sausene. For det første så er den jo hvit og majonesbasert, for det andre har den et realt zing fra pepperrot og sitron. Men ikke la det skremme deg. Dette er en fantastisk saus på kylling!

Grill, utstyr og pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen har sponsede linker og innhold.

I motsetning til de fleste andre barbecue-sauser, vet vi ganske mye om opprinnelsen til Alabama White Sauce. Det var nemlig den legendariske pitmasteren «Big» Bob Gibson som fant den opp, og som brukte den på grillet kylling i sin barbecue shack i Decatur, Alabama.

Barbecuelegenden Chris Lilly styrer skuta på Big Bob Gibson’s

Big Bob Gibson’s Bar-B-Que har holdt det gående siden 1925, og den hvite sausen har vært med fra starten.  Fire generasjoner med Gibsons har styrt skuta, men nå er det Chris Lilly som er sjef på Big Bob Gibson. Han er viden kjent i barbecue-kretser og har vunnet det meste som er å vinne av konkurranser i USA.

Jeg skal ikke påstå at denne oppskriften er den samme som du får om du reiser til Decatur. Selv om godeste Lilly har gjort sausen populær, og sågar hadde en oppskrift på den i en kokebok, tviler jeg sterkt på at han gir fra seg en forretningshemmelighet.

 

 

 

Dette er uansett min versjon.

Du trenger:

1 hel kylling

Rub (jeg brukte Traeger Pork & Poultry og Fin & Feather)

Litt salt

0,5 dl utvannet buljong (valgfritt)

Alabama White Sauce

200 gr majones

0,75 dl eplesidereddik

En raus spiseskje revet pepperrot fra tube

Saften fra en halv sitron

1 teskje hvitløkspulver

1 teskje dijonsennep

1/4 teskje cayennepepper

Salt

Pepper

slik gjør du det

Begynn med å lage sausen, og gjør det gjerne dagen før. Bland alt i en bolle og rør sammen til du har en fløyelsmyk saus. Juster gjerne syrenivået, og smak til med salt og pepper. Den skal være litt tynn. Ha den på et tett glass og sett den i kjøleskapet. Den holder et par uker.

Klipp ut ryggraden og brett ut kyllingen så den ser ut som noe HR Giger har lagd

Tørk kyllingen godt med kjøkkenpapir. Legg den med brystet ned. Bruk en fjørfesaks og klipp ut ryggraden. Brett ut kylling. Du kan også bruke en kniv for å dele brystbeinet litt, men pass på at du ikke deler det helt gjennom. Du kan lese mer om teknikken her.

Strø litt salt på innsiden av kyllingen. Snu den og gni den inn med litt nøytral olje. Du kan gjerne injisere den med litt utvannet kyllingbuljong, slik at den blir ekstra saftig.

Krydre kyllingen godt. Bruk gjerne to rubs for å få flere lag med smak

Dryss generøst med rub over kyllingen, både på skinnsiden og inni. La den hvile i minst en halvtime slik at rub’en får satt seg skikkelig.

Fyr opp grillen. Denne kyllingen skal røykes på lav varme i mange timer, å sikt deg inn på 95 grader. Jeg brukte min Traeger Ironwood 885, som gir meg stålkontroll på temperaturen. Den har også en SuperSmoke-funksjon som gir litt ekstra røyksmak.

Grill kyllingen på 95 grader

Legg kyllingen på grillen og la den ligge der til brystet har en kjernetemperatur på 63 grader. Har du injisert behøver du ikke å bli bekymret for at den blir tørr.

Kyllingen er klar når den har en kjernetemperatur på 63 grader

Ta kyllingen av grillen, og la den hvile i ti minutter.

Pensle kyllingen med Alabama White Sauce.

På Big Bob Gibson’s dypper de hele kyllinger i Alabama White Sauce, men vi vanlige dødlige kan bruke en silikonpensel og pensle en god mengde saus på. Sausen er som sagt litt tynn, så det er meningen at kyllingen ikke skal dekkes som med andre typer barbecue-saus.

Del kyllingen i biter rett før servering.

Del kyllingen i biter, og server omgående. Ha gjerne en god potetsalat ved siden av. Sett gjerne frem glasset med saus i tilfelle det er noen som vil ha ekstra.

pitmaster