Røkte egg på grillen
Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen inneholder sponsede linker.
Røkte egg høres kanskje ut som en gimmick, men jeg lover deg at dette er snadder.
Jeg kom over røkte egg for første gang i en Facebook-gruppe i fjor. Det var flere som la ut bilder av dem, og enda flere som lurte på om dette hadde noe for seg. Jeg humret litt for meg selv, for jeg tenkte at det får da være grenser for hva man skal legge på grillen. Joda, selv jeg har noen grenser på det. Ikke mange, men noen.
Likevel lå det der og murret i bakhodet mitt en stund. Og etter å ha lest meg litt opp rundt omkring, bestemte jeg meg for at dette måtte prøves. Om det gikk den veien høna sparker så hadde jeg kastet bort litt tid og noen egg, ikke verdens største tap.
Nå angrer jeg på at det tok så lang tid før jeg prøvde. For røkte egg er skikkelig snadder.
Bruk dem i salater, eggesalat, som utgangspunkt for devilled eggs, ja, der du ville brukt hardkokte egg kan du bruke røkte egg.
Du trenger:
12 egg (go big or go home)
Et tomt syltetøyglass
Litt vann
Fyr opp grillen til ca 130 grader. Legg eggene på grillen. Bruker du en Traeger trenger du ikke tenke på hvor du legger dem. På en kullgrill, eller enda verre, en gassgrill, må du legge eggene på indirekte varme.
La eggene ligge på grillen i en times tid. Det kan være at skallet blir litt mørkt på den siden som er nærmest varmen, eller ta litt farge fra grillrista. Ta det med ro, det er helt normalt og gjør absolutt ingen verdens ting.
Ta eggene av grillen, og legg dem i en skål med isvann for å stoppe «kokingen».
Når eggene er avkjølte, tar du ett og ett egg i det tomme syltetøyglasset med et par spiseskjeer vann i. Rist litt, og det skal da være veldig enkelt å ta av skallet.
Reduser varmen på grillen til 100-110 grader, og skru på «SuperSmoke» dersom du har en Traeger Ironwood eller Timberline. På en kule- eller gassgrill kan du bruke litt røykechips. Legg de skrellede eggene tilbake på grillen, og la dem kose seg i røyken i 30 til 60 minutter. Hvor lenge du lar dem ligge i røyken avhenger av hvor kraftig røyksmak du vil ha. Men jeg råder deg til å ikke la dem ligge noe særlig mer enn 60 til 90 minutter, da de kan ta litt bitter røyksmak.
De røkte eggene vil være lett brune i fargen, og noen vil kanskje også ha litt merker fra grillrista. Det er helt normalt og påvirker ikke smaken.
Skjær dem i skiver og ha på brødskiva. Del dem opp og ha i en salat. Eller hakk dem og bland dem med majones, litt eddik, salt og pepper for en fantastisk god eggesalat!