Hjemmelaget pastrami av andebryst

Hjemmelaget pastrami av andebryst

Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen har sponsede linker og innhold.

Pastrami er klassisk fyll i amerikanske sandwicher. Og det finnes vel ikke noen annen sandwich som er så knyttet til New York som en pastrami-sandwich. Den mest kjente får du på berømte Katz’s Deli.

God pastrami har ofte denne effekten...
God pastrami har ofte denne effekten…

Pastrami  er kjøtt, som regel oksebrisket, som er lagt i lake, krydret og så varmrøkt før den skjæres i  skiver, legges på en skive «rye», rugbrød, og får selskap av coleslaw, sennep, sylteagurk, sveisterost og en del andre ting.

Pastrami skal ha kommet med jødiske immigranter fra Romania, der det het pastrame og tradisjonelt ble laget med gåsebryst. Da de kom til New York, begynte de å lage pastrame av oksrbryst i stedet. Og pastrami tror man er en etterligning i talemåte av salami for at det skulle selge bedre. Den første sandwich-sjappa som serverte pastrami-sandwicher skal ha gjort det på 1870-tallet i nettopp New York.

Denne varianter, der andebryst (og jeg elsker jo andebryst) tar over rollen, er sterkt inspirert av karene i DuckChar, som jobber med å få amerikanere til å forstå hvor godt andebryst faktisk er.  Denne oppskriften tar noen dager, men det er absolutt verdt ventetiden!

du trenger

2 andebryst

Lake:

2 l vann  + 2 l isvann

150 gr salt

125 gr brunt sukker

2 ss tørket fennikelfrø, hele

2 ss hele svarte pepperkorn

1 ss paprikapulver

1 ss tørket rosmarin

1 ss korianderfrø, hele

1 ss tørkede chiliflak

Krydder før røyking:

Traeger Big Game-rub

Traeger Fin & Feather-rub

evt finhakket koriander eller løpestikke

Ha to liter vann i en stor kjele. Kok opp med sukker, salt og de andre krydderne. Kok til salt og sukker er løst opp. Ha i to liter isvann og la blandingen bli helt kald. Hell over i en dertil egnet lufttett beholder og legg andebrystene i. Sett i kjøleskapet og la de stå der i 4-6 dager.

Andebrystene får 4-6 dager i lake
Andebrystene får 4-6 dager i lake

Etter 4-6 dager kan du ta ut andebrystene. Skyll dem godt og tørk. Smør dem lett med litt nøytral olje. Ha på et lag Traeger Big Game-rub og Fin & Feather-rub.

Krydre andebrystene godt før du legger dem på grillen
Krydre andebrystene godt før du legger dem på grillen

Still inn grillen på 105 grader. Legg andebrystene på og røyk dem til de får en kjernetemperatur på 65 grader.

Andebrystene røykes på 105 grader
Andebrystene røykes på 105 grader

Ta andebrystene av grillen og la hvile til du skal lage sandwicher. I mellomtiden kan du lage pepperotkrem:

Pepperrotkrem

1-2 ss revet pepperot (bruk gjerne den på tube)

2 ss majones

1 ss kremost nøytral

1-2 tsk dijonsennep

et par dråper sitron

Ha alt i en bolle og bland godt. La pepperrotkremen stå litt slik at smakene får utvikle seg.

For å lage pastrami-sandwicher:

Skjær andebrystene i tynne skiver
Skjær andebrystene i tynne skiver
Rugbrød, pepperotkrem, rødløk og sylteagurk er perfekt følge til andepastramien
Rugbrød, pepperotkrem, rødløk og sylteagurk er perfekt følge til andepastramien

Skjær litt tynne skiver av godt, mørkt dansk rugbrød. Smør med pepperrotkrem på to skiver. Ha på litt god salat, som babyleaves eller crispi-salat. Legg skiver av pastrami på. Topp med tynne skiver rødløk og syltet agurk. Legg den siste skiven på toppen.

pitmaster