Røykbraiserte lammeskanker med rotmos

Røykbraiserte lammeskanker med rotmos

Lammeskank er et stykke kjøtt som med litt kjærlighet og tid forvandles til et måltid for guder. Og lammeskank som grilles og braisseres er rett og slett nydelig.

Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen inneholder sponsede linker.

Lammeskanken inneholder masse bindevev. Og dette gjør kjøttet veldig seigt. Med mindre det behandles på riktig måte.

Når bindevev oppnår en bestemt temperatur over en bestemt periode, så omdannes det til gelatin. Og da blir kjøttet mørt og saftig.

I denne oppskriften skal lammeskankene først få litt røyk, før de braisseres, og til slutt grilles. de får følge av rotmos og nydelig sjy fra braisseringen.

du trenger

1 lammeskank per person

4 mellomstore poteter

2 gulrøtter

1/4 kålrot

1 persillerot

1/4 sellerirot

6 fedd hvitløk

ca 1 liter kraft

salt (jeg har brukt røkt urtesalt med løpestikke, men vanlig salt funker gull)

slik gjør du det

Begynn med å rense lammeskankene for slintrer og beinrester. Dersom det er hinner på lammeskankene kan det være lurt å fjerne disse med en skarp kniv.

Gni lammeskankene inn med salt. La dem gjerne ligge natta over i kjøleskapet, men det er ikke nødvendig.

Gni lammeskankene inn med salt og nyt en god kopp kaffe mens grillen blir varm

Fyr opp grillen til 105 grader. Jeg bruker en Traeger Ironwood, som gir meg full kontroll på temperaturen. Veldig greit når man skal lage lammeskanker på denne måten, ettersom det er en del ulike temperaturer de skal tilberedes på.

Det fine med denne grillen er også appen du kan bruke på mobilen din. Her kan du også følge med på kjernetemperaturen, eller sette opp varsler.

Ironwood’en har dessuten en funksjon som heter «SuperSmoke», som gir ekstra røyk. Perfekt til disse lammeskankene! Du kan lese mer om funksjonene her.

Legg lammeskankene på grillen og røyk dem i et par timer.

I mellomtiden varmer du opp krafta på komfyren inne. Det sparer mye tid.

Skrell og del grønnsakene i grove biter og ha de i en solid jerngryte, eller annet dertil egnet kokekar.

Etter noen timer med røyk, er lammeskankene klare for braissering

Legg lammeskankene i den samme gryta og hell kraft over slik at kjøttet er stort sett dekket.

La lammeskankene kose seg i gryta noen timer

Øk temperaturen på grillen til 150 grader, og la skankene kose seg i gryta. Snu dem av og til slik at alle delene av kjøttet kommer ned i væsken.

Når kjøttet er mørt og begynner å slippe beinet, nærmer vi oss.

Fisk lammeskankene ut av gryta, og ta gryta med inn på kjøkkenet. Øk temperaturen på grillen til 200 grader.

Sil av væsken over i en annen gryte. La grønnsakene være igjen i den opprinnelige gryta.

Mos grønnsakene til en litt grov rotmos. Om du vil kan du ha litt smør, men det er nok fett fra lammeskankene. Salt og pepper etter smak og behag. Sett til side og hold varmt.

Reduser sjyen til rundt halvparten. Smak til med salt, pepper og når den er ferdig med å koke inn, visper du inn litt smør.

Grill lammeskankene et par minutter på hver side, slik at du får en fin skorpe på kjøttet.

Lammeskank med rotmos og sjy er høstmat på sitt beste!

Legg litt rotmos på en tallerken, så plasserer du en av lammeskankene på toppen. Øs over sjyen og nyt norsk lam på sitt beste!

Nydelig mørt lammekjøtt og rotmos

 

 

pitmaster