Braissert lammeskank på grillen

Braissert lammeskank på grillen

Lammeskank er fantastisk god mat som egner seg godt til litt braissering på grillen.

Pellets ble levert av BBQ Shop, og innlegget inneholder sponsede lenker

Lam er et kjøtt vi nordmenn spiser mest om høsten og til påske. Men det er ingen grunn til å ikke spise lam året rundt. Norsk lam er noe av det beste kjøttet som finnes. Og lam på grillen er helt prima.

Lammekoteletter, lammeburgere og lammeribbe  er nydelig grillmat. Lammelår gjort «slow and low» slik at kjøttet formelig faller av beinet er noe av det beste du kan lage av lam på grillen.

Men lammeskank er også velegnet til å grilles. Vel, kanskje ikke grilles i en tradisjonell forstand, men å braissere lammeskank på grillen gir god røyksmak som gjør at lammekjøttet heves noen hakk.

Braissering er en teknikk der man tar et kjøttstykke som har mye bindevev og sener, og baker det i ovnen (eller grillen) med væske. Væsken kan være alt fra buljong og kraft til vin og cider.

Braisserer du på grillen, får du også litt av den gode røyksmaken på lammeskankene.

Et lite tips er også å slenge oppi litt rotgrønnsaker som gulrot, sellerirot, litt løk, hvitløk og et par laurbærblader, slik at du får en flott smak på væsken som igjen blir nydelig å helle over kjøttet.

Når du braisserer kan du enten gjøre det i en ildfast form med lokk eller dekke med aluminiumsfolie, eller du kan gjøre en «åpen» braissering, der du ikke dekker til kjøttet.

Sistnevnte metode tar litt lenger tid, og du må passe på at væsken ikke fordamper fullstendig. Personlig foretrekker jeg det siste, i alle fall dersom det skal gjøres på grillen.

Braissert lammeskank

Du trenger:

1 lammeskank per person

Salt, pepper

Rosmarin og timian

fem fedd hvitløk (eller 1 supersolo hvitløk)

Ancho chilipulver (kan sløyfes)

Dijonsennep

1 gul løk, delt grovt

2 tomater, eller en håndfull cherry tomater, delt grovt

3 dl rødhvin, syrah, eller cabernet savignon

Pensle lammeskankene med sennep og ha på krydder og urter

Rens hvitløken og del den opp i grove biter. Lag små lommer i kjøttet og press hvitløken inn i lammekjøttet. Smør hver lammeskank med dijonsennep. Dette gir ikke smak, men gjør at krydder og urter fester seg bedre. Dryss over med salt, pepper, rosmarin, timian og eventuelt anchochili.

Legg løk og tomater i en ildfast form. Legg lammeskankene oppå. Fyll på med vin til lammeskankene er halvveis dekket.

Fyr opp grillen til ca 140 grader. Jeg bruker Traeger Ironwood 885 der du enkelt og greit stiller inn ønsket temperatur og trykker «Ignite». Deretter er det bare å vente på at appen sier fra om at grillen har varmet seg opp.

Har du ikke en fancy grill som dette, lager du to soner på kullgrillen din, en med indirekte varme og en med direkte varme. Bruk gjerne noen trebiter for litt ekstra røyk om du har kullgrill. Jeg liker å bruke eikepellets til lam.

Sett formen med lammeskankene på grillen og la dem godgjøre seg i ca 90 minutter.

Etter ca 90 minutter, sjekk lammeskankene. Snu den slik at alle sider får både vin og røyk på seg. Fyll på med mer væske om nødvendig.

Etter halvannen time er det på tide å sjekke at væsken ikke har fordampet helt. Hell på mer vin dersom det begynner å bli lite. Snu lammeskankene slik at den siden som har vært dekket av vin kommer opp.

La lammeskankene braisseres i ytterligere 90 minutter. Sjekk om kjøttet slipper beinet. Gjør det det er lammeskankene klare. Hvis ikke, la dem fortsette å godgjøre seg på grillen. Sjekk hver halvtime.

Braissert lammeskank er nydelig mat som egner seg godt på grillen.

La lammeskankene hvile i en halvtime før servering. Sil av sjyen og reduser til rundt halvparten.

Server lammeskankene med god potetmos, og hell sjyen over.

pitmaster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.