Helgrillet kalkunbryst

Helgrillet kalkunbryst

Kalkunbryst er lettere å få til enn hel kalkun. Og følger du oppskriften min garanterer jeg at du får saftig resultat.

Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen inneholder sponsede linker.

Jeg skal innrømme at kalkunbryst ikke er blant mine største favoritter. Ofte blir det tørt og smakløst, rett og slett kjedelig.

Likevel finnes det håp.

Kalkunbryst er magert og sunt kjøtt. Det smaker ikke så mye, men det betyr at du har mulighet til å leke deg. Her kan du bruke forskjellige rubs og sauser til å skape ulike smaker.

I denne oppskriften injiserer jeg kalkunbrystet med litt utvannet eplejuice. Det er ikke nødvendig, men det hjelper veldig på saftigheten. Du kan også bruke litt utvannet kylling- eller grønnsaksbuljong for å gi enda litt mer smak.

Rub’en er ganske enkel. Salt og pepper i like mengder, men jeg anbefaler å bruke litt paprikapulver eller en annen rub for å gi kalkunbrystet litt farge.

Fileten grilles på relativ lav varme, så beregn rundt tre til fire timer grilling.

dette trenger du

1 kalkunbryst, ca 1,5-2 kg

2 dl utvannet eplejuice (vakgfritt)

4 ss smeltet smør

Grovkvernet pepper og fint salt i lik mengde etter vekt, ca 20 gram

Rub (her har jeg brukt Sweet Chicken rub fra Missing Link)

Slik gjør du det

Trim kalkunbrystet. Skjær av eventuelle slintrer og hinner.

Bruk en injeksjonssprøyte og injiser kalkunbrystet med utvannet eplejuice eller kylling-/grønnsaksbuljong. Dette gjør du ved å føre sprøyten litt på skrå inn i kjøttet. Dra sprøyten litt inn og ut for å skape et lite hulrom, og sprøyt inn væsken. Gjenta med et par centimeters mellomrom.

Smelt smøret og pensle kalkunbrystet godt.

Kalkunbrystet er klart for grillen

Strø salt og pepper jevnt over hele brystet. Så strør du over den andre rub’en. Her kan du også velge å bruke hvitløk, rosmarin, timian, chili, ja, det er bare din egen fantasi som setter grenser.

La kalkunbrystet hvile mens du fyrer opp grillen. Grillen skal ha en temperatur på rundt 130 grader. Jeg griller på en Traeger Ironwood 885. Dermed er det enkelt å skru på grillen, stille inn temperaturen og trykke på «Ignite», så tar grillen av seg resten. Med Traegers egen app får jeg også varsel om at grillen er klar på telefonen min.

Sett inn kjøttermometer i den tykkeste delen av kalkunbrystet. Målet er en kjernetemperatur på 73 grader. Ironwood-modellen kommer med integrert termometer. Dermed er det bare å stikke det inn i kalkunbrystet og velge ønsket kjernetemperatur i appen.

Bland lik mengde eplejuice og eplesidereddik i en sprayflaske. Spray overflaten av kalkunbrystet hvert tredje kvarter til det er ferdig. Igjen er Traegers app genial her. Du kan nemlig velge en «sauce timer» som varsler deg ved ønskede intervaller.

Kalkunbryst er godt til middag og som rester

Når kjøttermometeret viser 73 grader, tar du kalkunbrystet av grillen.

Pakk det inn i folie og la det hvile før du skjærer det opp.

Saftig resultat garantert!
Saftig resultat garantert!

Bruk en god skarp kniv når du skjærer opp kjøttet. Husk å skjære på tvers av fibrene. Lag skiver som er et par millimetre i tykkelse. Her kan det være lurt å bruke tommelen på hånden som ligger på kalkunbrystet slik at knivbladet hviler mot tommelen din (bare pass på at du ikke skjærer deg).

Skjær kalkunbrystet på tvers av fibrene

Da er det bare å legge opp på et fat og servere!

Som tilbehør til helgrillet kalkunbryst liker jeg å bruke coleslaw, syltet rødløk og ikke minst, disse potetene. Knallgodt!

Og eventuelle rester er fantastisk gode i en sandwich dagen etterpå. Faktisk er det favoritten min, men ikke si det til noen…

pitmaster