Kjøttboller på grillen? Javisst!

Kjøttboller på grillen? Javisst!

Kjøttboller er nok mer utbredt middagsmat hos Søta bror, i Spania og i USA. Men det virker som de blir stadig mer populære her til lands også. Kanskje særlig spanske kjøttboller i en noe krydret tomatsaus som man har blitt vant med på tapasbordet.

I USA er «spaghetti and meatballs» en klassiker. Der regnes det som italiensk mat, men når sant skal sies er det italiensk-amerikansk mat. Kjøttbollene kom på middagsbordet da italienske immigranter med dårlig råd måtte finne andre kilder til kjøtt, og dermed var en amerikansk klassiker født.

En annen amerikansk klassiker med kjøttboller er «meatball sandwich», der kjøttbollene serveres med barbecuesaus i en «hoagie», som er en liten baguette eller et langt rundstykke. Slike sandwicher går under flere navn, litt avhengig av hvor i USA du befinner deg, meatball sub, meatball hoagie, etc.

Her skal du få to grunnoppskrifter på kjøttboller. En er litt inspirert av de spanske, den andre er inspirert av det italiensk-amerikanske kjøkkenet. Men eksperimenter litt, bruk dine egne krydre og  urter for å smaksette dem slik du vil. Kanskje du skaper en egen familiefavoritt?

Spansk-inspirerte kjøttboller:
Du trenger:

500 gr kjøttdeig

3 gr salt

3 gr grovkvernet pepper

3 fedd hvitløk, knust og finhakket

2 gr paprikapulver, sterkt

1 gr spisskummen

1 gr cayennepepper

1 tjukk skive gammel loff

1 dl melk

Begynn med  rive opp loffskiva i en bolle og hell melka over. La den stå noen minutter mens du har de andre ingrediensene i en bolle. Bruk en gaffel til å røre melka og lof fen sammen til en guffe. Hell denne over kjøttdeigen og de andre krydderne. Bland til du har en litt seig masse. Pass på at du ikke blander farsen for hardt, da kan kjøttbollene fort bli litt for kompakte.

Bland kjøttdeig, krydder og bløtlagt loff til en masse, men ikke bland farsen for hardt. Da kan kjøttbollene fort bli litt harde
Bland kjøttdeig, krydder og bløtlagt loff til en masse, men ikke bland farsen for hardt. Da kan kjøttbollene fort bli litt harde

Ha litt lunket vann i en skål, dypp en spiseskje i vannet, og ta en passe mengde av farsen  skjea. Bruk skjea og hånden din til å forme litt mellomstore kjøttboller. Legg kjøttbollene på et fat.

Lag kjøttboller i passe størrelse og legg dem på et fat eller lignende
Lag kjøttboller i passe størrelse og legg dem på et fat eller lignende

Fyr opp grillen til ca. 120 grader. Jeg brukte eikepellets på min Traeger.

Legg kjøttbollene med en centimeters mellomrom, slik at røyken kommer godt til overalt. La dem ligge der i ca halvannen til to timer.

La kjøttbollene kose seg i rundt halvannen time på grillen
La kjøttbollene kose seg i rundt halvannen time på grillen
Italiensk-amerikanske kjøttboller

Disse er fantastiske til pasta!

Du trenger:

500 gr kjøttdeig

3 gr salt

3 gr grovkvernet pepper

3 gr oregano, tørket

3 gr basilikum, tørket

2 gr rosmarin, tørket

1 dl revet parmesan

1 hvitløksfedd, most

1 dl melk

1 tjukk skive gammel loff

Skjær loffen grovt og legg i en bolle. Hell melken over og la stå litt. I mellomtiden har du kjøttdeigen og de andre ingrediensene i en bolle. Bruk en gaffel til å lage en guffe av melken og loffen. Ha i kjøttdeigen og bland til du har en seig farse.

Ha litt lunket vann i en skål, dypp en spiseskje i vannet, og ta en passe mengde av farsen  skjea. Bruk skjea og hånden din til å forme kjøttboller på størrelse med en golfball. Legg kjøttbollene på et fat.

Fyr opp grillen til ca. 120 grader. Jeg brukte eikepellets på min Traeger.

Legg kjøttbollene med en centimeters mellomrom, slik at røyken kommer godt til overalt. La dem ligge der i ca halvannen til to timer.

I mellomtiden kan du lage en enkel tomatsaus:

1 gul løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1 boks knuste tomater

Basilikum, tørket

Oregano, tørket

Rosmarin, tørket

Litt rødvin

Salt og pepper

Fres løk og hvitløk i en kjele. Pass på at de ikke blir brent. Ha i urtene og tomatene, samt litt rødvin, og la det koke opp. Skru ned varmen og la sausen småkoke i 20 minutter, eller inntil du har ønsket tykkelse. Ha i en teskje sukker mot slutten. Dette vil dempe syrligheten fra tomatene og gir en rundere smak.

Ha kjøttbollene i sausen og la dem trekke mens du koker ønsket pasta etter anvisning på pakken.

Hjemmelagde kjøttboller med tomatsaus og pasta er en familiefavoritt!
Hjemmelagde kjøttboller med tomatsaus og pasta er en familiefavoritt!

Ha pasta i en dyp skål, hell over litt saus og noen kjøttboller, ha et par drag med parmesan over. Snadder for hele familien!

pitmaster