Langgris – perfekt for venner til middag!

Langgris – perfekt for venner til middag!

Langgris er en delikatesse. Dessverre er den tradisjonelt blitt brukt i pølser, paier og gryter her i den nordlige halvkule. Men andre steder i verden vet de hvordan langgris virkelig skal tilberedes; I mange timer over ild!

Langgris har dessverre falt litt ut av kostholdet vårt, selv om det er mer enn nok å ta av her til lands. Det kan være litt vanskelig å få tak i langgris i Norge, men med litt innsats (og plaging av de ansatte i kjøttdisken på lokalbutikken) skal det nok gå i boks.

Du trenger:

1 stk langgris, ca 40 kg

ca 5 gr salt per kg langgris

ca 5 gr grovkvernet pepper per kg langgris

Her finner du en fantastisk god saus til langgrisfesten din. Eller hva med en Carolina mustard sauce?

Skyll innsiden av langgrisen godt, og tørk med kjøkkenpapir. Bruk en sag for å sage over ribbeina og knekk dem litt for å kunne brette den ut litt. Det kan være at du må skjære av de nedre delene av for- og baklabbene, samt hodet, for at langgrisen skal få plass på grillen. Må du det, så er det lurt å ta vare å disse for å lage nettopp pølser, paier og gryter.

Gni langgrisen inn med salt og pepper. Og a den ligge kjølig natta over. Ta det med ro, du må opp tildig for å få den ferdig. Dette vil ta fra 10-16 timer.

Fyr opp grillen til ca 125 grader. Legg langgrisen på grillen, med skinnsiden opp. Etter et par timer kan du begynne å spraye den med litt eplejuice eller litt utvannet eplesidereddik. Noen liker også å lage en enkel salttlake med litt cayennepepper i for å spraye.

Når det er rundt fem timer igjen, er det på tide å snu langgrisen. Her kan det være lurt å få hjelp av gode venner, for å buksere 40 kg glovarm langgris er ingen lett sak!

Fortsett å spraye langgrisen ca hver time. Når kjernetemperaturen er på rundt 70 grader er den klar. Ta langgrisen av grillen og la den hvile i 45 minutter.

Lammebog, barbecue, villsau, pulled lamb
Riv langgrisen fra hverandre, som med pulled pork. Bland godt slik at de sprø bitene av bark og skinn blir jevnt fordelt

Ta på deg noen isolerende hansker. Jeg liker å bruke tynne arbeidshansker med et par nitrilhansker utenpå. Deretter kan du begynne å plukke ut beina, og å rive opp kjøttet. Pass på å være litt nøye. Det er ikke moro å bite ned på en beinsplint, eller enda verre, sette bein i halsen. Ta vare på beina, de koker du fantastisk kraft på.

Hell så over en del av sausen du har valgt. Langgris krever  litt syre, men ikke ha på for mye saus. Du vil at den gode, milde smaken skal komme frem. Dessuten er det bare å sette en flaske eller tre med saus på bordet, slik at gjestene kan bestemme selv.

Langgris med verdens beste poteter! Snadder når det er venner til middag!
Langgris med verdens beste poteter! Snadder når det er venner til middag!

Server i burgerbrød a la pulled pork, med litt coleslaw, verdens beste poteter og syltet rødløk ved siden av! Dette er skikkelig festmat når det er venner til middag!

APRILSNARR!

Langgris er hva visse folk på visse øyer i Stillehavet kaller mennesker. Og ja, de ble spist.

pitmaster