Ramen-suppe laget på grillen (i alle fall nesten)

Ramen-suppe laget på grillen (i alle fall nesten)

Ramen har blitt utrolig populært i Vesten de siste årene. Og dette er en rett du enkelt lager selv med rester fra grillingen! Enkelt, godt, og en fin måte å redusere matsvinnet ditt på.

Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen inneholder sponsede linker

Ramen, som egentlig henviser til nudlene, kom til Japan på lutten av 1800-tallet/begynnelsen av 1900-tallet. Men det var ikke før i etterkrigstiden at japanerne virkelig begynte å lage ramen-retter slik vi kjenner dem i dag. Årsaken var en svært dårlig rishøst i 1945.

Ettersom ramen er et relativt nytt fenomen innen japansk matlaging, er det også langt færre regler, eller snarere tradisjoner, enn i andre typer japansk matlaging. Med andre ord, her kan man være svært kreativ.

I utgangspunktet er ramen-suppe nudler som serveres i en kraft eller buljong. Så kan dette toppes med ulike ting man har for hånden. Det er vanlig å bruke biter av grillet eller stekt svineribbe, fisk, kylling, finsnittet chili, vårløk, tang (niri), et bløtkokt egg… Noen steder har man også flytende hønse- eller andefett i bollen for å gi ekstra smak.

litt om nudler

Det finnes et utall nudler man kan velge. Eggnudler, hvetenudler, risnudler, tykke, tynne, lange, korte, ferske, tørkede. I min versjon har jeg brukt fullkorns hvetenudler som gir litt mer tyggemotstand og smak til suppa.

litt om kraft og dashi

Lag kraft på grillen. Du kan lese mer om hvordan du gjør det her. Å lage kraft på grillen, der den får lang tid på lav varme er en fin metode for å få en klar kraft. og du får dessuten et hint av røyk.

Dashi er en japansk form for buljong som lages på tørket sopp og tørket, røkt fisk. Dette er en umami-bombe av dimensjoner! Du kan selvsagt lage dette selv, men jeg kjøper tørket på asiatiske butikker.

Umami? Vel, umami er den femte smaken, og kan kort beskrives som det som gjør at maten smaker godt.

Du trenger:

0,5 liter god kraft

0,5 liter dashi-buljong

1 bløtkokt egg, eller du kan bruke røkt egg

Tre-fire skiver grillet ribbe* eller ytrefilet av svin

1 porsjon hvetenudler iht pakken

1 vårløk, finhakket

1 supersolo hvitløk, revet

Ingefær, tommelfingerstørrelse revet.

Ha litt olje i en kjele og fres hvitløk og ingefær i et minutt eller så, slik at hvitløken ikke blir så hard i smaken.

Hell over kraft og dashi-buljong og la det bli varmt. Smak til med litt salt og pepper.

Kok opp en kjele med vann og legg et romstemperert egg i vannet. Skru ned varmen litt og la egget koke i 5 minutter. Hell av vannet og legg egget i isvann for å stoppe kokingen. Skrell egget forsiktig.

Kok nudlene i henhold til anvisningene på pakken. Hell av vannet.

Ha litt Wild Fire Foods Teriyaki-marinade i en stor suppebolle, sammen med et par spiseskjeer soyasaus.

Ha nudlene i bollen og hell over kraft og dashi. Legg skiver av svineribbe eller svinefilet langs den ene kanten.

Ramen-suppe er snadder
Ramen er en flott måte å bruke rester fra grillmiddagen på!

Del egget og legg det oppå nudlene. Dryss over finsnittet vårløk og eventuellt litt chili. Du kan også ha noen biter nori-ark. Så er det bare å slurpe i seg!

*Dette er en flott måte å bruke rester etter pulled pork, and, kylling, ja det meste egentlig av grillmat du skulle ha til overs.

pitmaster